Karácsony: Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak

Budapest
2020 június 30., 15:29

Folytatódik a kormány és a főváros pénzügyi háborúja.

A kormány verziója

Ötmilliárd forintos forrást biztosít a kormány budapesti utak felújítására a jövő évi költségvetésben – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely sajtótájékoztatón közölte: a forrás biztosítását a jövő évi költségvetés módosító indítványai között fogadta el az Országgyűlés.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Az elmúlt években is hasonló mértékű összeget adott a kabinet erre a célra – mondta a miniszter, felidézve, hogy korábban a fővárosi Fidesz-frakció forrást kért a kormánytól ahhoz, hogy ne maradjon aszfaltozatlan út Budapesten. Azt mondta, a helyzet azóta romlott, hiszen az új fővárosi vezetőség „egyértelműen politikai alapon” osztja az útfelújításra rendelkezésre álló kb. 25 milliárd forintnyi támogatást.

Az utak felújításának esetében „a politikai hovatartozásnak (…) nem lehetne jelentősége”, ezért az ötmilliárdos forrást jövőre is jó célokra fogják felhasználni – mondta Gulyás.

A közelmúltban fideszes kerületi polgármesterek által tervezett, korábban a főváros által jóváhagyott útfejlesztésektől „büntető jelleggel” vont el a forrást Budapest új vezetősége – mondta a miniszter, aki ennek a gyakorlatnak a beszüntetését sürgette.

Szatmáry Kristóf, a Budapesti Útépítési Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy a fővárosi „szivárványkoalíció” „szakmainak csúfolt” döntése hátrányosan érinti a 9 nem baloldali vezetésű kerületet. Azt mondta, ezek a városrészek Budapest területének 50 százalékát képviselik, ahol az összlakosság majdnem egyharmada él. Szatmáry Kristóf a leginkább felháborítónak azt nevezte, hogy a Budapest területének egyharmadát jelentő XVI., XVII., XXI. és XXIII. kerületben az új városvezetés „0 forintot határozott meg” a fővárosi utak felújítására. Dunai Mónika, a XVII. kerület, Rákosmente fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, Budapest legnagyobb alapterületű kerületeként a leginkább érintettek a forráselvonásban.

A főváros verziója

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon úgy reagált Gulyás sajtótájékoztatójára, hogy:

„Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak”

Azt írta: „Ma Gulyás Gergely, valamint a XVI. és a XVII. kerület fideszes országgyűlési képviselői bejelentették, hogy a kormány pályázati alapot hoz létre a budapesti kerületi utak felújítására. Azt nem tették hozzá, hogy az erre szánt 5 milliárd forintot a Fővárosi Önkormányzattól vennék el, ennek a forrása ugyanis a főváros által a központi költségbe befizetendő Budapest-adó további emeléséből származik. Ez a pénz nagyjából annyi, amennyit a főváros az elkövetkező években a fővárosi kezelésű utak felújítására akart fordítani.”

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Karácsony azt írja: „Azt mondták, ezt a pénzt azért veszik el a főváros vezetésétől és az elosztását azért bízzák egyszemélyben Gulyás miniszterre, mert így igazságosabb lesz az elosztás”, pedig „a főváros által előkészített útfelújítási terv szakmai alapon készült, és ellensúlyozta volna azt a durva igazságtalanságot, hogy Tarlós István idején bizonyos kerületekben egyetlen centiméter fővárosi út sem újult meg, míg egyes kormánypárti kerületek nagyon jól jártak – például a XVI. és a XVII. elvitette a teljes keret egyharmadát”.

„Hogy ezek után a fővárosnak miből lesz pénze több ezer kilométeres úthálózat felújítására, amelynek sok százezer autó mellett a budapesti tömegközlekedést is kiszolgálja – az őket nyilván nem érdekli”

– írja Karácsony.