Felfoghatatlan mennyiségű pénz tűnik el idén a globális turizmusból

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Legjobb esetben is 1,17 billió (trillion) dollár bevételtől eshet el idén a globális turisztikai szektor egy szerdán publikált ENSZ-jelentés szerint. Ezt arra az esetre jósolják, ha négy hónapig tartanak a lezárások, nyolc hónap esetén 2,22, 12 hónapnál 3,3 billió dollárral csökkenhetnek abevételek. Ez a világ GDP-jének 1,5-4,2 százalékát jelenti. 

Fotó: FLORIAN CHOBLET/AFP

Bár a tanulmány nem foglal állást abban, hogy melyik forgatókönyv a legvalószínűbb, a Guardian idézi az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) egyik tisztviselőjét, aki a nyolc hónapos verziót tartja reálisnak. 

Mindhárom esetben az Egyesült Államok szenvedi el a legnagyobb veszteséget (négy hónapnyi korlátozás esetén 187 milliárd dollárt, 12 hónap esetén 538 milliárdot, vagyis a GDP 3 százalékát. Utána következik Kína (105 milliárd dollár), de Thaiföld és Franciaország is jó esetben 47 milliárd dollárnyi bevételtől eshet el. Jamaika - kisebb gazdaságként - a GDP-je 11 százalékát bukhatja. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót