Romániában úgy megugrott a fertőzésszám, hogy egyelőre nem lazítanak tovább

Mivel naponta több mint 300 embert diagnosztizálnak koronavírus-fertőzéssel, a román kormány elhalasztotta a lazítások július elsejére várt negyedik szakaszát. Így továbbra is zárva maradnak a beltéri vendéglátóhelyek, írja az MTI. 

Szerdán 326 új fertőzöttet jelentettek, ami nagyjából megfelel az elmúlt két hét átlagának. Ehhez képest május végén, június elején még 200 körül alakultak a napi adatok. A járvány átlagosan 16 áldozatot követel naponta, és az intenzív osztályon ápolt koronavírusos betegek száma is 222-re emelkedett, ennél többen csak május első felében szorultak lélegeztetőgépre.

Tesztelés BukarestbenFotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Romániában április 29-én tetőzött a járvány, amikor több mint 7700 aktív fertőzött volt az országban. Aztán ez a szám 5000 alá csökkent, most pedig ismét 6300 felett jár. 

Az országban eddig minden koronavírus-fertőzöttet kórházban ápoltak, amíg - két negatív teszt után - gyógyultnak nem nyilvánították őket. Múlt héten az egészségügyi miniszter elrendelte, hogy tíz nap után engedjék haza a tünetmentes fertőzötteket, így csaknem 1500 ágy szabadult fel a Covid-19-ben szenvedők számára fenntartott kórházi részlegeken.

Kisebb engedményeket azért elfogadott a kormány. Most már nem hatan, hanem akár tízen is lehet együtt túrázni, biciklizni, evezni, hegyet mászni, kocogni, és hasonlókat csinálni. Maximum húsz résztvevővel lehet tanfolyamokat szervezni, és engedélyezik a külképviseletek rendezvényeit is, ha minden résztvevő számára négy négyzetméternyi területet biztosítanak.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.