Romániában úgy megugrott a fertőzésszám, hogy egyelőre nem lazítanak tovább

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Mivel naponta több mint 300 embert diagnosztizálnak koronavírus-fertőzéssel, a román kormány elhalasztotta a lazítások július elsejére várt negyedik szakaszát. Így továbbra is zárva maradnak a beltéri vendéglátóhelyek, írja az MTI. 

Szerdán 326 új fertőzöttet jelentettek, ami nagyjából megfelel az elmúlt két hét átlagának. Ehhez képest május végén, június elején még 200 körül alakultak a napi adatok. A járvány átlagosan 16 áldozatot követel naponta, és az intenzív osztályon ápolt koronavírusos betegek száma is 222-re emelkedett, ennél többen csak május első felében szorultak lélegeztetőgépre.

Tesztelés BukarestbenFotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Romániában április 29-én tetőzött a járvány, amikor több mint 7700 aktív fertőzött volt az országban. Aztán ez a szám 5000 alá csökkent, most pedig ismét 6300 felett jár. 

Az országban eddig minden koronavírus-fertőzöttet kórházban ápoltak, amíg - két negatív teszt után - gyógyultnak nem nyilvánították őket. Múlt héten az egészségügyi miniszter elrendelte, hogy tíz nap után engedjék haza a tünetmentes fertőzötteket, így csaknem 1500 ágy szabadult fel a Covid-19-ben szenvedők számára fenntartott kórházi részlegeken.

Kisebb engedményeket azért elfogadott a kormány. Most már nem hatan, hanem akár tízen is lehet együtt túrázni, biciklizni, evezni, hegyet mászni, kocogni, és hasonlókat csinálni. Maximum húsz résztvevővel lehet tanfolyamokat szervezni, és engedélyezik a külképviseletek rendezvényeit is, ha minden résztvevő számára négy négyzetméternyi területet biztosítanak.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér