Drágán épül, és garantáltan veszteséges lesz a hajdúnánási MotoGP-pálya

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Váraltan megállapításra jutott a G7 miután összehasonlította más pályaépítésekkel a Hajdúnánásra tervezett MotoGP-pályaálmot:

a kormány által bejelentett 65 milliárd forintos kivitelezési költség kiugróan magas.

Finnországban például tavaly adták át a KymiRing nevű pályát, ami 8,8 milliárd forintba került. Igaz, az összeg harmadát adta csak a kormány, a többit magánbefektetőt dobták össze. 

Fotó: JEREMY BROWN

A G7 szerint garantáltan veszteséges lesz a beruházás, ahogy Formula-1 esetében, úgy a MotoGP-versenyekért is évről-évre többmilliárdos jogdíjat kell majd fizetni. A lap 

hiába kérdezte az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy készült-e költség-haszon vizsgálat vagy megvalósíthatósági tanulmány a hajdúnánási pályával kapcsolatban, a tárca válaszában nem tért ki ezekre. 

Azt viszont elárulták, hogy miért nem a Hungaroringen rendeznek motorversenyt, miért kell új pálya ehhez:

"(…) helyszínválasztás előtt [az ITM] megvizsgálta az egyéb lehetőségeket, köztük a Hungaroringet is. A kiválasztott helyszínen a fejlesztés zöldmezős beruházásban, a versenysorozat jelenlegi igényeihez igazodva valósulhat meg. Hajdúnánáson nemcsak a megfelelő méretű terület rendelkezésre állása, hanem a három megyei jogú város (Debrecen-Miskolc-Nyíregyháza) közelsége, a Debreceni Egyetem és a létesülő autóipari központ számára kínálkozó lehetőségek biztosítása is előnyt jelent."

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér