Több mint 80 áldozata van már az etióp énekes meggyilkolása miatt kitört zavargásoknak

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Eltemették Etiópiában az énekes, Hachalu Hundessa holttestét. Az Oromia régióban hősként tisztelt énekest hétfő este gyilkolták meg otthonában. A gyilkosság után az országban zavargások törtek ki, a fővárosba, Addis Ababába pedig oromo fegyveres csoportok törtek be, és különféle kisebbségek közösségei közül gyilkoltak meg többeket. A támadásoknak eddig legalább 81 áldozata van, írja a BBC

Azt még nem tudni, hogy Hachalút miért gyilkolták meg, de a 34 éves énekes a halála előtt többször beszélt arról, hogy halálos fenyegetéseket kapott. Dalai elsősorban az oromo népcsoport körében voltak rendkívül népszerűek, egyik dala pedig gyakorlatilag a 2018-as tüntetések himnusza lett. Ezekkel a tüntetésekkel sikerült elkergetni a korábbi kormányt. 

A temetésre Hachalu szülővárosában, Ambóban került sor, egy stadionban, az eseményt élőben közvetítették a helyi tévéadók is. A BBC cikke szerint felmerült, hogy elhalaszthatják a temetést, amíg szabadon nem bocsátják a befolyásos oromo politikust, Jawar Mohammedet. Őt azután vették őrizetbe a rendőrök, hogy tüntetők megpróbálták megakadályozni, hogy Hachalu holttestét elszállítsák kedden a fővárosból. 

A befolyásos médiavállalkozó, Jawar régóta küzd azért, hogy több jog illesse meg az oromo közösséget, amely Etiópia legnépesebb népcsoportja, de a korábbi kormányok alatt marginalizálva voltak. Sokáig támogatta a jelenlegi miniszterelnököt, a szintén oromo Abiy Ahmedet, de aztán a 2018-as hatalomra kerülése után összevesztek, és most heves kritikusának számít. 

Mint a BBC megjegyzi, Hachalu sokkal több volt egy egyszerű énekesnél, az ő dalai adtak hangot annak a politikai és gazdasági kirekesztettségnek, ami az oromo embereket sújtotta több kormány ténykedése alatt. 17 éves korában öt évre börtönbe is került, amiért tüntetéseken vett részt. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér