Több mint 80 áldozata van már az etióp énekes meggyilkolása miatt kitört zavargásoknak

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Eltemették Etiópiában az énekes, Hachalu Hundessa holttestét. Az Oromia régióban hősként tisztelt énekest hétfő este gyilkolták meg otthonában. A gyilkosság után az országban zavargások törtek ki, a fővárosba, Addis Ababába pedig oromo fegyveres csoportok törtek be, és különféle kisebbségek közösségei közül gyilkoltak meg többeket. A támadásoknak eddig legalább 81 áldozata van, írja a BBC

Azt még nem tudni, hogy Hachalút miért gyilkolták meg, de a 34 éves énekes a halála előtt többször beszélt arról, hogy halálos fenyegetéseket kapott. Dalai elsősorban az oromo népcsoport körében voltak rendkívül népszerűek, egyik dala pedig gyakorlatilag a 2018-as tüntetések himnusza lett. Ezekkel a tüntetésekkel sikerült elkergetni a korábbi kormányt. 

A temetésre Hachalu szülővárosában, Ambóban került sor, egy stadionban, az eseményt élőben közvetítették a helyi tévéadók is. A BBC cikke szerint felmerült, hogy elhalaszthatják a temetést, amíg szabadon nem bocsátják a befolyásos oromo politikust, Jawar Mohammedet. Őt azután vették őrizetbe a rendőrök, hogy tüntetők megpróbálták megakadályozni, hogy Hachalu holttestét elszállítsák kedden a fővárosból. 

A befolyásos médiavállalkozó, Jawar régóta küzd azért, hogy több jog illesse meg az oromo közösséget, amely Etiópia legnépesebb népcsoportja, de a korábbi kormányok alatt marginalizálva voltak. Sokáig támogatta a jelenlegi miniszterelnököt, a szintén oromo Abiy Ahmedet, de aztán a 2018-as hatalomra kerülése után összevesztek, és most heves kritikusának számít. 

Mint a BBC megjegyzi, Hachalu sokkal több volt egy egyszerű énekesnél, az ő dalai adtak hangot annak a politikai és gazdasági kirekesztettségnek, ami az oromo embereket sújtotta több kormány ténykedése alatt. 17 éves korában öt évre börtönbe is került, amiért tüntetéseken vett részt. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót