A kormány szerint rendezettebb lesz a Hajógyári-sziget fák nélkül

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A kormány szerint szebb és rendezettebb lesz a Hajógyári-sziget miután egy nagyszabású gátépítés miatt kivágnak csaknem 3 hektárnyi fát, írja a Népszava.

A lap kedden írta meg, hogy egy kormányzati terv drasztikusan alakítaná át a Hajógyári-sziget látképét, ezután pedig kérdéseket küldtek a Miniszterelnökségnek a fakivágásokkal kapcsolatban.

A Miniszterelnökség válaszában azt írta, hogy évek óta széleskörű egyetértés van arról, hogy a Hajógyári-sziget a főváros olyan kihasználatlan és rendezetlen zöldterülete, amelynek sport-, szabadidős és kulturális célú fejlesztése indokolt. 

Szerintük a sziget szebb és rendezettebb lesz az átalakításoknak köszönhetően, de megnyugtatásképp hozzátették, hogy a fakivágás védett természeti területen kizárólag külön természetvédelmi engedély alapján végezhető, ilyen eljárás jelenleg nincs folyamatban.

A gát megépítése mellett pedig azzal érveltek, hogy a szigetet védmű nélkül egyre gyakrabban önti majd el az ár, de az árvízvédelmi rendszer kiépítésével  megvalósulna a jelenleg a nagyvízi meder részét jelentő Óbudai-sziget teljes területének árvíz- és szivárgó vizektől való mentesítése.

A Miniszterelnökség azt is írta, hogy az előkészítési feladatokhoz szükséges tulajdonosi hozzájárulásokat az Országos Vízügyi Hatóság a III. kerületi és a fővárosi önkormányzattól egyaránt megkapta. A Népszava azonban megkérdezte Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármesterét, aki határozottan cáfolta, hogy a III. kerületi önkormányzat előzetes tulajdonosi hozzájárulást adott volna a Hajógyári-szigeti gáthoz. 

A gát megépítését korábban Karácsony Gergely főpolgármester is ellenezte, de az előző városvezetés az októberi választások előtt 4 nappal adott tulajdonosi hozzájárulást a tervezéshez szükséges, geotechnikai feltáró fúrások elvégzéséhez. Karácsony szerint viszont mindent el fognak követni, hogy ne kerüljön sor 1000 fa kivágására. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót