A kormány szerint rendezettebb lesz a Hajógyári-sziget fák nélkül

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A kormány szerint szebb és rendezettebb lesz a Hajógyári-sziget miután egy nagyszabású gátépítés miatt kivágnak csaknem 3 hektárnyi fát, írja a Népszava.

A lap kedden írta meg, hogy egy kormányzati terv drasztikusan alakítaná át a Hajógyári-sziget látképét, ezután pedig kérdéseket küldtek a Miniszterelnökségnek a fakivágásokkal kapcsolatban.

A Miniszterelnökség válaszában azt írta, hogy évek óta széleskörű egyetértés van arról, hogy a Hajógyári-sziget a főváros olyan kihasználatlan és rendezetlen zöldterülete, amelynek sport-, szabadidős és kulturális célú fejlesztése indokolt. 

Szerintük a sziget szebb és rendezettebb lesz az átalakításoknak köszönhetően, de megnyugtatásképp hozzátették, hogy a fakivágás védett természeti területen kizárólag külön természetvédelmi engedély alapján végezhető, ilyen eljárás jelenleg nincs folyamatban.

A gát megépítése mellett pedig azzal érveltek, hogy a szigetet védmű nélkül egyre gyakrabban önti majd el az ár, de az árvízvédelmi rendszer kiépítésével  megvalósulna a jelenleg a nagyvízi meder részét jelentő Óbudai-sziget teljes területének árvíz- és szivárgó vizektől való mentesítése.

A Miniszterelnökség azt is írta, hogy az előkészítési feladatokhoz szükséges tulajdonosi hozzájárulásokat az Országos Vízügyi Hatóság a III. kerületi és a fővárosi önkormányzattól egyaránt megkapta. A Népszava azonban megkérdezte Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármesterét, aki határozottan cáfolta, hogy a III. kerületi önkormányzat előzetes tulajdonosi hozzájárulást adott volna a Hajógyári-szigeti gáthoz. 

A gát megépítését korábban Karácsony Gergely főpolgármester is ellenezte, de az előző városvezetés az októberi választások előtt 4 nappal adott tulajdonosi hozzájárulást a tervezéshez szükséges, geotechnikai feltáró fúrások elvégzéséhez. Karácsony szerint viszont mindent el fognak követni, hogy ne kerüljön sor 1000 fa kivágására. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér