Németország 2038-ig leállítja szénerőműveit

külföld
2020 július 03., 17:29

Évek óta tartó vitára tett pontot a Bundestag pénteken: 314 igen, 237 nem és 3 tartózkodó szavazattal elfogadta, hogy legkésőbb 2038-ig valamennyi német szénerőművet leállítják, írja az Euronews. A berlini kormány mintegy negyvenmilliárd euró kártérítés kifizetését tervezi azoknak a régióknak, amelyeket érint a leállás. A szavazás idején több százan tiltakoztak a Bundestag előtt Berlinben kifogásolva, hogy az új törvény nem elég ambíciózus, csak az adófizetők pénzének az elvesztegetése.

"Ez a széntörvény egy történelmi hiba, a párizsi egyezmény kigúnyolása, és milliárdos kártérítéseket juttat a vállalatoknak, miközben nem kap ezért cserébe semmit,"

mondta az Euronewsnak a Greenpeace német klímaszakértője.

A német törvényhozás így az atomerőművek fokozatos leállításáról 2011-ben hozott döntés után a szénalapú energiatermelés leépítése mellett is elköteleződött. A kieső termelést mindkét esetben környezetbarát, megújuló forrásokból pótolnák.

Németországban jelenleg mintegy 100 erőműben termelnek energiát részben vagy kizárólag kőszénnel, többnyire hazai forrásból származó barnaszénnel. Az ágazat 30 ezer embert foglalkoztat.