Rendkívüli helyzetet hirdettek ki Belgrádban a koronavírus miatt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Rendkívüli helyzetet vezetnek be a szerb fővárosban, Belgrádban a koronavírus terjedése miatt, jelentette be Zoran Radojičić, Belgrád polgármestere.

Aleksandar Vučić államfő szerint Szerbiában a fertőzöttek 82,5 százaléka Belgrádban található. Egyelőre nem zárják le Belgrádot, de ha az új intézkedések nem hoznak eredményt, erre is sor kerülhet.

A rendkívüli helyzetben hozott új intézkedések:

  • a zárt térben megtartott rendezvényeken ezentúl legfeljebb 100 személy vehet részt, akik kötelesek betartani az 1,5 méteres szociális távolságot,
  • a szabad ég alatt megtartott eseményeken maximum 500-an lehetnek,
  • az éttermek, kávézók és szórakozóhelyek pedig csak este 11-ig tarthatnak nyitva.

Emellett szigorúan büntetik azt is, aki maszk nélkül száll fel tömegközlekedési eszközre vagy megy be bevásárlóközpontba. A szabálysértők akár 5000-6000 dináros büntetésre is számíthatnak.

A szerb köztársasági válságstáb arra számít, hogy a jövő héttől már csökkent a fertőzés terjedésének gyorsasága az országban és nem lesz súlyosabb a második hullám, mint az első. 

Szerbiában a napi új esetek száma június 24-e után emelkedett ismét 100 fölé, július 2-ra 359 főre. (via Index)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!