Donald Trump fiának barátnője koronavírusos

2020 július 4., szombat 4:13

Az amerikai média értesülései szerint koronavírusos Kimberly Guilfoyle, Donald Trump Jr. barátnője. Az egykori Fox News-os Guilfoyle jelenleg Trump újraválasztási kampányában dolgozik, és a Guardian összesítése szerint messze nem az első személy, aki Trump belsőbb köreiből fertőződött meg. Az utóbbi hetekben nagyon meredeken kezdett nőni az amerikai fertőzések száma.

Guilfoyle is elkísérte pénteken Trumpot és kampánycsapatát Dél-Dakotába, ahol az elnök a július 4-ei nemzeti ünnepen mondott egy beszédet a Mount Rushmore előtt. A New York Times információi szerint mivel útközben derült ki, hogy pozitív Guilfoyle tesztje, a nő bár elutazott, de nem vett részt az eseményeken, és mostanában nem is volt az amerikai elnök közelében, míg a legidősebb fiának tesztje negatív lett.

Kimberly Guilfoyle Fotó: JIM WATSON/AFP

Beszédében Trump alig említette a koronavírust, melynek már több mint 130 ezer halálos áldozata van az országban, viszont sokat beszélt kultúrharcos témákról, és azt mondta, hogy a Black Lives Matter mozgalom, illetve a körülötte létrejött baloldali kulturális forradalom a célja az amerikai forradalom eltörlése. Kikelt a "cancel culture" ellen is, illetve azok ellen, akik mostanában szobrok eltávolításáért küzdöttek az Egyesült Államokban.

Az elnök hosszasan méltatta az amerikai történelem nagyjait, és erősen bírálta az amerikai történelem személyiségei szobrainak, emlékműveinek lerombolását. "Ha elpusztítjuk a történelmünket, nem fogjuk megérteni önmagunkat és Amerika sorsát sem" - szögezte le, és elítélte "a szélsőbaloldal új fasizmusát, amely abszolút lojalitást követel". Kiállt a zsidó-keresztény kultúra védelme mellett, kiemelve, hogy ez "a mindent eltörölni kultúra" idegen Amerikától. Mint mondta, "ezt nem is szabad elfogadnunk".

Fotó: Saul Loeb/AFP

A demokrata párti politikusokat és híveiket kárhoztatva úgy fogalmazott: "be akarják szennyezni Washington, Jefferson, Lincoln és Roosevelt emlékét". Hangsúlyozta, hogy a mostani tüntetések során el akarják törölni a történelmet és megbecstelenítenék a nemzet hőseinek emlékét. Hozzáfűzte: el akarják törölni az amerikai értékrendet és - mint fogalmazott - "indoktrinálni akarják a gyermekeinket". Majd leszögezte: ő és hívei abban hisznek, hogy az amerikai gyerekeket a haza szeretetére kell tanítani.

Trump úgy fogalmazott: "nem fognak elhallgattatni bennünket", és "nem hagyjuk, hogy gonosz emberek megfélemlítsenek bennünket". Kijelentette: "mi csakis a mindenható isten előtt hajtunk térdet", utalva ezzel arra az újonnan elterjedt gyakorlatra, miszerint sokan letérdelnek az amerikai nemzeti himnusz közben vagy a tüntetéseken az afroamerikai emberek előtt. Hozzátette, hogy a rendőrséget nem fogják megszüntetni. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy ő és hívei a tolerancia mellett tesznek hitet, és nem az előítéletességet pártolják.

A Mount Rushmore sem véletlen helyszínválasztás volt: itt található négy egykori elnök óriási kifaragott portréja, kik közül ketten, George Washington és Thomas Jefferson rabszolgatartók voltak. A területet magát pedig az amerikai kormány az 1800-as években indiánoktól vette el. (MTI, BBC, Guardian)