Kirúgták azt a három coloradói rendőrt, akik mosolyogva játszották el egy fotón a fojtogatást, ami egy fekete férfi halálához vezethetett

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Kirúgták azt a három amerikai rendőrt, akik megosztottak egy fotót arról, ahogy eljátszanak egy fojtogatást, ami korábban egy fekete férfi halálához vezetett. A 23 éves Elijah McClain tavaly augusztusban halt meg, miután megállították a rendőrök Colorado államban. 

Az eset Denver egyik elővárosban, Aurorában történt. A három kirúgott rendőr, Jason Rosenblatt, Erica Marrero és Kyle Dittrich mellett volt egy negyedik érintett, Jaron Jones, de ő már kedden beadta felmondását. A helyi megbízott rendőrfőnök felfoghatatlannak nevezte a fotókat, és mint elmondta, a belső vizsgálat szerint ugyan a rendőrök nem követtek el bűncselekményt, de vétettek a tisztesség és az emberiesség ellen, szégyent és dühöt érez miattuk. 

A fotók egyikén azt látni, hogy Dittrich és Jones előadja a nyakfogást, miközben Marrero mosolyog mellettük. A fényképet Jasoon Rosenblattnak küldték el, aki egy 'ha ha' válasszal reagált. Rosenblatt egyike volt azoknak a rendőröknek, akik részt vettek McClain megállításában, ami a férfi halálához vezetett. 

A fotót két hónappal McClain halála után küldték el a társuknak, elmondásuk szerint azért, hogy felvidítsák a barátjukat. A fotók annak a helynek közelében készültek, ahol McClain meghalt. A rendőrfőnök elmondása szerint ő nyolc napja szerzett tudomást a fotók létezéséről, amit elvben egy ötödik rendőr is megkapott. 

Elijah McClain tavaly augusztusban sétált a városban, amikor megállították a rendőrök. A későbbi jelentések szerint korábban a rendőrségre érkezett egy bejelentés egy gyanús személyről, akinek a leírása illett a férfira, bár mint utóbb kiderült, McClain nem követett el semmit. A három intézkedő rendőr, illetve a férfi között idővel dulakodás tört ki: a rendőrök állítólag át akarták kutatni, hogy van-e nála fegyver. Az egyik rendőrre felszerelt testkamera felvételén később azt lehetett látni, hogy McClain azt mondja a rendőröknek, hog introvertált, és legyenek szívesek tiszteletben tartani a határait, amíg beszélnek. Az egyik rendőr akkor azt mondta, hogy a férfi a társa fegyveréért akar nyúlni, majd lenyomták a földre, és fojtófogást alkalmaztak rajta. 

A jelentés szerint McClain elveszítette az eszméletét, mire a rendőrök abbahagyták a fojtófogás alkalmazását, de ezután a férfi ismét küzdeni kezdett. A rendőrök segítséget kértek, tűzoltók és mentők érkeztek a helyszínre, és a mentősök ketamint adtak be a férfinak, hogy leszedálják. 

Ezután „enyhe” lekötözést alkalmaztak rajta a jelentés szerint, majd egy hordágyon a mentőautóba rakták. A ketamint beadó mentős vette észre, hogy a férfi mellkasa nem mozog, és nincs pulzusa. McClaint augusztus 27-én nyilvánították agyhalottnak. 

McClain családja szerint a rendőrség túlzott mértékű erőszakot alkalmazott a férfival szemben mintegy negyedórán át, még akkor is, amikor a férfi már hányt, és kérte, hogy hagyják abba, mivel nem kap levegőt. A hivatalos halottkémi vizsgálat nem tudta megállapítani egyértelműen a halál okát. McClain halálának körülményeire ismét nagyobb figyelem jutott Denverben a George Floyd meggyilkolása miatt kitört tüntetések után, és Colorado állam kormányzója, Jared Polis kinevezett egy különleges ügyészt, hogy nézze át újra az ügyet. Az államban közben betiltották a fojtófogás alkalmazását, és szabályozták, hogy egy rendőrnek közbe kell lépnie, ha azt látja, hogy egy kollégája túlzott mértékű erőszakot alkalmaz. (BBC, ABC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér