3000 lakót tartanak őrizet alatt Melbourne-ben a koronavírus-járvány miatt

Kilenc magas blokkházat, köztük a bennük élő háromezer lakót zárták el a külvilágtól az ausztráliai Melbourne-ben, miután a városban váratlanul megemelkedett a fertőzések száma, a lakótelepen 23 fertőzöttet találtak.

A házak előtt rendőrök posztolnak és megállítanak mindenkit, aki ki, vagy bemenne a lakóházakba. Az ausztrál hatóságok most minden lakót végigtesztelnek, miután szombaton éjjel a lezárás mellett döntöttek.

Fotó: WILLIAM WEST/AFP

A döntés annyira hirtelen született meg, hogy a lakóknak élelmiszert sem sikerült felvásárolniuk. A lakók nagyobb része kis jövedelmű, kulturálisan pedig sokszínű a közösség, sokuk háborús övezetből érkezett Ausztráliába, többségük alkalmi munkákból él.

Victoria államban, ahol a vírusjárvány második hullámánál tartanak, pénteken 108 új esetet regisztráltak, szombaton már csak 74-et. (CNN)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.