Előrehozott parlamenti választásokat tartanak Horvátországban

Tbg
külföld
2020 július 05., 06:30

Vvasárnap megkezdődtek a horvátországi előrehozott parlamenti választások, amelyeken több mint 3,8 millió szavazásra jogosult állampolgár adhatja le voksát.

A kormány mandátuma eredetileg október 14-én járt volna le, a horvát parlament a konzervatív-liberális kormánykoalíció javaslatára május 18-án feloszlatta magát. A kormány szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet most kedvez a választások megtartásának.

Az előrejelzések szerint azonban sem a krományzó, jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ), sem fő vetélytársa, az ellenzéki, baloldali Szociáldemokrata Párt (SDP) nem tud majd egyedül kormányt alakítani, mert egyikük sem tudja begyűjteni az ehhez elegendő szavazatot.

A szábor 151 képviselője közül 140-et az ország tíz választókerületében választanak meg. A parlamentbe jutási küszöb 5 százalék. A mandátum négy évre szól.

Míg a választási bizottságok tagjai számára kötelező a szájmaszk viselése, a választópolgároknak csak ajánlott.

Az Országos Választási Bizottság (DIP) a hét elején még úgy tájékoztatott, hogy azok, akik a koronavírus-fertőzés tüneteit tapasztalják magukon, illetve diagnosztizálták náluk a Covid-19 betegség tüneteit, nem vehetnek részt a választásokon. A DIP azonban a hét közepén megváltoztatta döntését, miután az alkotmánybíróság felszólította a testületet, hogy vizsgálja felül határozatát, mert sértheti a választások alkotmányosságát és jogszerűségét. (MTI)