Az európai főügyész figyelmeztet: bár Magyarország nem csatlakozott a szervezethez, vizsgálhatnak magyar ügyeket is

külföld
2020 július 06., 16:07

"Ha a korrupcióról beszélünk, az szinte minden országban létezik, és nem csak az Európai Unió tagországaiban. Ha azonban a korrupció mértékéről beszélünk a különböző államokban, akkor az függ a helyi hatóságok bevonódottságának mértékétől," jelentette ki az Európai Ügyészség tavaly megválasztott vezetője az Euronewsnak. Laura Codruța Kövesi arra, hogy például Magyarország is úgy döntött, nem csatlakozik a szervezethez, úgy reagált, hogy

nehéz kommentálnom azokat az okokat, amelyek miatt ezek a tagállamok nem csatlakoztak az ügyészséghez, mert végül is politikai döntésről van szó, és ezt nem tudom kommentálni.

Hangsúlyozta, hogy azoknál a tagállamoknál is van hatáskörük vizsgálódni, akik nem tagjai az Európai Ügyészségnek. Kérdésre válaszolva üzent annak a 700 ezer magyarnak, aki aláírta a petíciót, amiben arra kérték a kormányt, hogy Magyarország is lépjen be a szervezetbe:

ügyészként egyetlen üzenetem lehet: az, hogy a legjobb tudásunk szerint elvégezzük a ránk bízott feladatot. Kivizsgáljuk a hatáskörünkbe tartozó eseteket, és ha a kimaradó öt ország közül bármelyik úgy dönt, hogy belép a szervezetbe, akkor ezt üdvözölnénk. Azt szeretnénk, ha a többi tagállamból is csatlakoznának hozzánk ügyészek, hogy közösen harcoljunk az ilyen jelenségek ellen.