Feloszlatta magát képviselő-testület, választás lesz Mohácson

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Betartották őszi ígéretüket a mohácsi önkormányzati képviselők: hétfői ülésén feloszlatta magát a képviselő-testület, így legkésőbb százhúsz napon belül helyhatósági választásokat tartanak a Duna-parti városban. A város jegyzője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a polgármesterrel együtt tizenkét tagú testület hétfői ülésen jelen lévő mind a tizenegy tagja megszavazta a feloszlásról szóló előterjesztést, ami a fideszes Pávkovics Gábor alpolgármester nyújtott be.

Emlékezetes: az őszi önkormányzati választásokat úgy nyerte meg az MSZP-s Csorbai Ferenc, hogy egyetlen ellenfele, a várost 1998 óta irányító, a posztért újrainduló Szekó József elhunyt. A választási szabályok szerint az őt indító Fidesz már nem jelölhetett más személyt. Bár visszalépésre szólította fel Csorbait a DK, a Jobbik, a Momentum és a Fidesz, a szocialista jelölt erre nem volt hajlandó. Egyedüli jelöltként lett polgármester úgy, hogy csak 1867 szavazatot kapott, míg több mint 4000-en érvénytelenül szavaztak a megjelent csaknem 6000 választópolgárból.

Pávkovics alpolgármester már az alakuló ülésen nyilvánvalóvá tette: amint a jogszabályok lehetővé teszik, szeretnék feloszlatni a testületet új helyhatósági választás kiírása érdekében, addig pedig arra törekednek, hogy biztosítsák a város működőképességét.

"Tartozunk a városnak azzal, hogy tisztességes, becsületes versenyben dőljön el az új polgármester személye," 

- mondta akkor.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót