Májusban 2,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma tavalyhoz képest

gazdaság
2020 július 06., 08:10

Az idén májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-vel.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,8 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 0,7 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 13,8 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A KSH adatai szerint 2020. január-májusban a forgalom volumene (szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint) 1,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

A járványügyi veszélyhelyzet csillapodásával május elejétől vidéken, május közepétől Budapesten és Pest megyében is feloldották a kiskereskedelmi üzletek nyitvatartási korlátozását, amely a nem élelmiszer üzletek forgalmára volt leginkább hatással.

2020. májusi kiskereskedelmi forgalom csökkenését jelentős részben a koronavírus okozta járvány hatása váltotta ki, a járvány miatt előállt veszélyhelyzet 8,6 százalékpontos csökkenést idézett elő, a járvány nélkül becsült 6,5 százalékos növekedésnek így lett az eredménye a 2,1 százalékos visszaesés.A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek volumenindexe 11, az üzemanyag-forgalom 19 százalékponttal alacsonyabb annál, mint ami a korábbi adatok alapján becsülhető. Az élelmiszer üzletek forgalmán csak kis mértékben volt érezhető a koronavírus hatása.

Részletes adatok

Májusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 2,1 százalékkal csökkent. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,3 százalékkal nőtt, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,1 százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,7 százalékkal növekedett. Nőttek az eladások 13 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes-, valamint 5,3 százalékkal a bútor-, műszakicikk-üzletekben. A forgalom volumene 10 százalékkal csökkent a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-, 15 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-, 40 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli-, valamint 45 százalékkal esett a használtcikk-üzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból májusban 9,3 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 59 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 13,8 százalékkal csökkent májusban. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 23 százalékkal estek vissza. Májusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 994 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 39 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 12 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az előző év azonos időszakához képest 2020. január-májusban naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 1,5 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,5 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 11,3 százalékkal csökkent az értékesítés volumene.