Vádat emeltek a legismertebb kamupárt ügyben

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azzal vádol egy házaspárt, hogy kamupártra kértek állami támogatást a 2014-es országgyűlési választások kampányában, a vádirat szerint az így kapott támogatásból pedig 117 millió forintot költöttek el magáncélra. Az MTI tudósítása szerint a Seres Mária Szövetségesei elnevezésű pártról van szó.

A vádirat szerint a férj és a feleség is rendelkezett egy-egy párttal, amik nem végeztek valódi tevékenységet, a tagjaik is a pár ismerősi köréből kerültek ki. 2013-ban a választások közeledtével egy új pártot is létrehoztak, aminek az élére formálisan egy barátjukat állították, de az ügyekben valójában a férj járt el. A párt kiállított 67 egyéni jelöltet, az államtól pedig 300 millió forintot kaptak a választási kampányra.

Az így kapott pénz egy részét a férj átutalta a felesége pártjának bankszámlájára, a feleség pedig a pénz egy másik részét a férje pártjának bankszámlájára, holott egyik párt sem végzett semmilyen tevékenységet.

A vádirat szerint a férj 75 millió készpénzt vett fel a számlájáról, a nő pedig még egy budapesti ingatlant is vásárolt a kapott támogatásból.Az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolja a házaspárt, és velük szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak. Emellett pénzbüntetésre, továbbá a jogtalanul szerzett vagyon elkobzására is indítványt tett az ügyészség. A nyomozás során a vádlottak két ingatlanát is zár alá vette a nyomozó hatóság, így a vagyonelkobzás részben biztosítva van. Mivel a bűncselekmény elkövetéséhez felhasznált pártok még ma is működnek papíron, ezért azok megszüntetését is indítványozta az ügyészség.

Bár az ügyészség nem nevezte meg a vádlottakat, az MTI úgy tudja, hogy a Seres Mária Szövetségesei Pártról lehet szó, és Gulyás Márton politikai aktivista, a Partizán csatorna alapítója Facebook oldalukon azt írta, hogy okkal feltétezhető, hogy Seres Mária és férje, Stekler Ottó ellen emeltek vádat.

Gulyás Márton 2019-ben készített dokumentumfilmet Seres Mária és férje kamupártjairól.

Seres Mária azután lett országosan ismert, hogy 2009-ben népszavazási kezdeményezést indított az országgyűlési képviselők számla nélküli költségtérítésének megszüntetéséről. Az aláírásgyűjtés példátlan sikerrel zárult, civilként máig megdönthetetlen számú, 605 885 aláírást gyűjtöttek össze. (via 24.hu)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó