Valószínűleg dzsihadisták lőttek rá az ENSZ egyik segélyszállító helikopterére Nigériában

külföld
2020 július 06., 04:31

Feltételezett iszlamista szélsőségesek nyitottak tüzet az ENSZ egyik segélyszállító helikopterére Északkelet-Nigériában, megölve annak két civil utasát.

Muhammadu Buhari nigériai elnök vasárnap este a Boko Haram terrorszervezethez köthető iszlamistákat vádolta a támadással. Egyben kijelentette, hogy a szombaton történteknek súlyos következményei lesznek számukra.

„A Boko Haram terroristái bár visszavonulóban vannak, de fokozzák támadásaikat az ártatlan civilek ellen, köztük az ENSZ humanitárius dolgozói ellen abban az elkeseredett igyekezetükben, hogy erejüket bizonygassák" - hangoztatta az államfő.

Edward Kallon, az ENSZ Nigériáért felelős humanitárius koordinátora szerint a halálos áldozatok egyike egy ötéves gyerek volt.A koordinátor elmondása szerint humanitárius dolgozók nem voltak a fedélzeten, a pilóták pedig nem sérültek meg, amikor a lövések eltalálták a helikoptert, ami épp Borno államba tartott.

„Az ENSZ humanitárius légiszolgálata elengedhetetlen a sérült civilek evakuálására, és kulcselemét képezi a humanitárius feldatok elvégzésének" - tette hozzá.

A biztonság megteremtése régóta kihívást jelent a Nigéria északkeleti felében tevékenykedő segélyszervezetek számára. Nem ritka, hogy a dzsihadisták humanitárius dolgozókat hurcoltak el, vagy gyilkoltak meg a térségben. Bár eddig egy szélsőséges szervezet sem vállalta az ENSZ helikoptere elleni támadást, az nem sokkal a Boko Haram egyik szakadár csoportjának figyelmeztetését követően történt, miszerint célpontnak tekintik azokat a civileket, akik a humanitárius szervezeteknek és a nigériai hadseregnek segítenek.

A Boko Haram Nigériában 2002-es megalakulása óta csaknem 27 ezer embert ölt meg, a terrortámadások miatt pedig további 2,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. A szervezet célja egy "iszlám kalifátus" megteremtése. (MTI)