A WHO szerint nem jelent magas kockázatot a bubópestis megjelenése Kínában

külföld
2020 július 07., 10:33

Nem jelent magas kockázatot a bubópestis megjelenése Kínában, és a hatóságok jól kezelik a helyzetet - mondta Margaret Harris, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője kedden Genfben. Harris hozzátette, hogy folyamatosan figyelemmel követik az eseményeket, együttműködve a kínai és a mongol hatóságokkal is.

Az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Területen található Bajannurban óvintézkedéseket vezettek be, miután a hétvégén egy helyi kórházban bubópestis-fertőzöttet azonosítottak. A szomszédos Mongóliában a múlt héten két bubópestises esetről számoltak be. A mongol egészségügyi minisztérium szerint a fertőzéseket feltehetően mormotahús fogyasztása okozta.

photo_camera Fotó: Robert Haasmann/Biosphoto via AFP

A kínai belföldi turizmus népszerű célpontjának számító Belső-Mongólia tavaly novemberben két bubópestises és két tüdőpestises fertőzöttről számolt be. A South China Morning Post információ szerint 2009 és 2018 között 26 pestises beteget regisztráltak Kínában, közülük tizenegyen haltak bele a fertőzésbe.

A bubópestist bakteriális fertőzés okozza, és a kórokozót főleg rágcsálókon élő bolhák terjesztik. A betegség orvosi segítség nélkül 24 órán belül halálos lehet. A nagyon fertőző és sok esetben végzetes megbetegedést a középkorban fekete halálként ismerték. A bubópestis nem ismeretlen Kínában, de az elmúlt években egyre ritkábban fordult elő. (Reuters/MTI)