Három-négyszeres áron szállítja a fákat a településekre az Agrárminisztérium programja

POLITIKA
2020 július 07., 08:05

A kereskedelmi árak három-négyszeresébe kerülhetnek azok a fák, amelyeket a településfásítási program során oszt szét az Agrárminisztérium, írja az Átlátszó. A lap kiszámolta, hogy az 500 millió forintos programban, amiben összesen 12000 sorfát osztanak szét a 10 ezer fő alatti települések között (önkormányzatonként 10-30 fát lehetett igényelni),

egy fa nagyjából 40 ezer forintra jön ki. Eközben a kereskedésekben:

Hozzátették, hogy ráadásul akad, ahol a házhozszállítás is ingyenes 20-25000 forint felett.

Nagy István agrárminiszter
photo_camera Nagy István agrárminiszter Fotó: Ujvári Sándor/MTI/MTVA

Az Agrárminisztérium számára az állami tulajdonú KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja a fákat.

A pályáztatást lebonyolító Országos Erdészeti Egyesület (OEE) az árkülönbséget a lapnak azzal indokolta, hogy minden fához 3 darab támasztó karót, rögzítő hevedereket, a törzset védő hálót és talajtakaró mulcsot is kapnak a pályázók, valamint a házhozszállítás díja is a kiírót terheli.

Az egyesület saját 40 millió forintot - ami a program költségvetésének 8 százaléka - kap azért, hogy lebonyolítja az igényléseket, kapcsolatot tart az önkormányzatokkal, és biztosítja egy-egy erdész szakember jelenlétét az ültetések során. A fák ültetésével kapcsolatos tájékoztató kiadvány elkészítése és a program teljes kommunikációja is az egyesület dolga. Ugyanakkor arra nem válaszoltak a lapnak, hogy a 40 millió forintot az 500 millión felül biztosította a minisztérium vagy annak részeként.