Merkely Béla szerint míg a járvány elején otthon kellett maradni, most a legjobb, ha kimegyünk a szabadba

Egészségügy
2020 július 07., 11:29

Ezen a nyáron maradjunk itthon, és fedezzük föl szép hazánkat – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. „A járvány főképpen zárt helyeken terjed, míg a kezdet kezdetén a maradj otthon volt a legjobb jelszó,

most azt mondom, hogy menjünk ki a szabadba, és nagyobb tereken élvezzük a nyarat.

Én kifejezetten támogattam és reméltem is, hogy a Balatonra le tud menni a magyar család, és ott tényleg élvezni tudja a napsütést, a vizet, és ezzel szemben kifejezetten veszélyesnek tartom a zárt helyen történő bármilyen csoportosulást” - mondta a szakértő, hozzátéve, hogy az udvarias távolságtartás azért mindenhol ajánlott, zárt térben pedig a szájat és az orrot eltakaró maszk „alapvető és szükséges”.

Merkely azt mondta, külföldi úticélt csak óvatosan és nagy körültekintéssel válasszunk, de szerinte nem is fontos idén külföldre menni nyaralni, ha már Magyarországon tényleg bizonyítottan kisebb az esélye annak, hogy koronavírussal találkozzunk, mint a környező országok legtöbbjében.

A szakértő szerint a járvány második hulláma október elejére várható Európában, de ezt felkészültebben várhatjuk majd, mint az elsőt az év elején.

„Nagyon sok mindent tudunk már. A legnehezebb márciusban az volt, hogy voltak információk Kínából és rémisztő hírekkel rendelkeztünk Olaszországból, és nagyon nehéz volt összerakni, hogy tulajdonképpen mi is az igazság, mekkora járvánnyal kell számolni, mekkora a veszély. Most azért jobban látjuk, hogyan lehet vele bánni. Ez a vírus zárt térben, hidegben nagyon veszélyes, rengeteg beteget meg tud fertőzni, a fertőzőképessége ebben a számára ideális környezetben utolérhetetlen. Ha azonban a távolságtartás megvan, ha maszkot hordunk és nem vagyunk zárt térben, akkor sokkal kevésbé veszélyes.”