Fej fej mellett a kormánypárti és az ellenzéki elnökjelölt Lengyelországban

külföld
2020 július 08., 19:43
Andrzej Duda és Orbán Viktor
photo_camera Andrzej Duda és pártja egyik legfontosabb szövetségese Fotó: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via AFP

Andrzej Duda leköszönő lengyel elnök, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje vezeti a népszerűségi listát az elnökválasztás második fordulója előtt 47 százalékkal, míg Rafal Trzaskowski, a liberális Polgári Platform jelöltje, varsói főpolgármester a szavazatok 46 százalékára számíthat a Társadalmi Változások nevű közvélemény-kutató intézet által a wPolityce.pl oldal számára készített felmérésben.

A közvélemény-kutatás szerint Duda támogatóinak 51 százaléka jelentette ki, hogy határozottan támogatja az elnököt, míg Trzaskowski stabil szavazótábora 49 százalékos. A megkérdezettek 7 százaléka nem tudta megmondani, kire fog szavazni.

Rafal Trzaskowski
photo_camera Rafal Trzaskowski Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto via AFP

A vasárnapi második fordulóban dől el, képes lesz-e a Jog és Igazságosság megőrizni az ellenőrzést szinte minden lengyelországi intézményben, vagy az alkotmányos normák helyreállítását ígérő Trzaskowski kap lehetőséget. Az első fordulóban Duda a szavazatok 43,5 százalékát kapta, Trzaskowski pedig 30,5 százalékot, de utóbbi a második fordulóban számíthat a kiesett centrista jelölteket támogatók voksára. (MTI)