Öt új fertőzést regisztráltak az elmúlt 24 órában Magyarországon

egészség
2020 július 08., 06:46

Az elmúlt 24 órában öt magyar állampolgárnál igazolták, hogy SARS-CoV-2 vírussal fertőződött, jelentette honlapján az Operatív Törzs. Ezzel a járvány márciusi kezdete óta már 4210 főre nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma, az előző naphoz képest kedden csökkent az új fertőzöttek száma.

Aktív fertőzöttből jelenleg 736 főt tartanak nyilván hivatalosan, közülük 132-őt ápolnak kórházban, hatan szorulnak gépi lélegeztetésre. Űjabb alálos áldozata immár zsinórban negyedik napja nincs a vírusnak, a járvány kezdete óta a hivatalos adatok szerint 589-en vesztették életüket.

A kormány az egészségügyi vészhelyzetet ugyan már júniusban megszüntette, a környező országokban, főként Szerbiában és Ukrajnában felfutóban van a járvány, ezért érdemes óvatosnak lenni. Hivatalosan ugyan csak az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön kötelező az arc eltakarása, de a szakemberek, például a Semmelweis Egyetem Rektora, Merkely Béla is azt tanácsolta, hogy zárt térben lehetőleg mindig viseljünk maszkot, mossunk gyakran kezet (a kézfogást pedig felejtsük el egy életre), és továbbra tartsuk a távolságot embertársainktól, mert ez a három dolog a leghatékonyabb módszer a járvány újbóli fellángolásának megelőzésére, és általában a cseppfertőzéssel, aeroszolokkal terjedő fertőzések megelőzésére.