A koronavírus kezelésében alkalmazható hatóanyagot azonosítottak pécsi kutatók

Egészségügy
2020 július 09., 02:07

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője arról számolt be az MTI-nek, hogy kutatóik osztrák kollégáikkal közösen "olyan - jelenleg allergia elleni orrsprayben megtalálható - hatóanyagot azonosítottak, amely a későbbiekben a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként alkalmazható." Jakab Ferenc tájékoztatása szerint a pécsi kutatók a Cebina biotechnológiai céggel közösen folytatott vizsgálat eredményeként találtak rá a lehetséges hatóanyagra, amely új terápiás gyógyszert jelenthet a koronavírus fertőzésben. Kiemelte:

a hatóanyag nem a fertőzést megelőző vakcinához, hanem a már kialakult fertőzés okozta megbetegedések kezelésére lehet alkalmas.

Az azelasztin nevű hatóanyagot egy általánosan használt antihisztamin orrspray alapanyagaként használják jelenleg, a hatóanyag pedig laboratóriumi körülmények között igen jó hatásfokkal csökkentette a vírus fertőzését, mondta Jakab. A kutató szerint amennyiben a nemsokára megkezdődő klinikai tesztek is igazolják a gyógyszer hatékonyságát, akkor szinte azonnal bevethető lesz a fertőzés kezelésére. (MTI)