Felgyújtották Melania Trump szobrát szülővárosa közelében

külföld
2020 július 09., 08:14

Divatja van mostanság a szoborrongálásnak. Hogy ez helyes, vagy egyáltalán indokolható-e, abban elég nagy vita van kibontakozóban, méltányolható érvekkel mindkét oldalon. Ha bárkit érdekel, én például úgy gondolom, hogy egy szobor nem feltétlenül az örökkévalóságnak szól, igenis át lehet gondolni, hogy milyen köztéri alkotásokkal akarjuk reprezentálni a múltunkat. Magyarországon amúgy minden politikai oldal távolított már el szobrokat, köztük olyanokat is, amelyek ugyan politikailag igenis támadhatók voltak, de művészeti értékük megkérdőjelezhetetlen: például Varga Imre szobrászművész egykor a Vérmezőn álló Kun Béla szobra, ami műalkotásként egészen kiemelkedő volt.

Volt.
photo_camera Volt. Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

Melania Trump 2019 júliusában szlovéniai szülővárosa, Sevnica közelében felállított szobráról ezt talán nem állítanám, de a maga nemében mégis kordokumentum értékű, és megkapó alkotás volt. A fából faragott Melania megosztotta a közönséget, volt, akit inkább emlékeztetett Törpillára az elnagyolt faragvány, mint az Egyesült Államok first ladyjére.

De ezek a viták sajnos idejét múlttá váltak. 2020. július 4-én, vagyis az Egyesült Államok nemzeti ünnepén ismeretlenek felgyújtották a faszobrot, így az azt állíttató, Berlinben élő amerikai művész, Brad Downey kénytelen volt eltávolítani a maradványait. Downeynak amúgy kimondott célja volt a szoborral, hogy az párbeszédet generáljon úgy az amerikai politikai megosztottságról, mint Donald Trump elnökségének meghatározó témájáról, a bevándorlásról, már csak azért is, mert a hangosan bevándorlóellenes Trump neje, mint az a fentiekből is következik, maga is bevándorló.

Nincs :-(((
photo_camera Nincs :-((( Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

A szoborrongálás ügyében a szlovén rendőrség vizsgálatot indított, Downey pedig maga is szeretné kideríteni, hogy ki, de legfőképp miért gyújtotta fel az alkotást. (Via BBC)