Felgyújtották Melania Trump szobrát szülővárosa közelében

Divatja van mostanság a szoborrongálásnak. Hogy ez helyes, vagy egyáltalán indokolható-e, abban elég nagy vita van kibontakozóban, méltányolható érvekkel mindkét oldalon. Ha bárkit érdekel, én például úgy gondolom, hogy egy szobor nem feltétlenül az örökkévalóságnak szól, igenis át lehet gondolni, hogy milyen köztéri alkotásokkal akarjuk reprezentálni a múltunkat. Magyarországon amúgy minden politikai oldal távolított már el szobrokat, köztük olyanokat is, amelyek ugyan politikailag igenis támadhatók voltak, de művészeti értékük megkérdőjelezhetetlen: például Varga Imre szobrászművész egykor a Vérmezőn álló Kun Béla szobra, ami műalkotásként egészen kiemelkedő volt.

Volt.Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

Melania Trump 2019 júliusában szlovéniai szülővárosa, Sevnica közelében felállított szobráról ezt talán nem állítanám, de a maga nemében mégis kordokumentum értékű, és megkapó alkotás volt. A fából faragott Melania megosztotta a közönséget, volt, akit inkább emlékeztetett Törpillára az elnagyolt faragvány, mint az Egyesült Államok first ladyjére.

De ezek a viták sajnos idejét múlttá váltak. 2020. július 4-én, vagyis az Egyesült Államok nemzeti ünnepén ismeretlenek felgyújtották a faszobrot, így az azt állíttató, Berlinben élő amerikai művész, Brad Downey kénytelen volt eltávolítani a maradványait. Downeynak amúgy kimondott célja volt a szoborral, hogy az párbeszédet generáljon úgy az amerikai politikai megosztottságról, mint Donald Trump elnökségének meghatározó témájáról, a bevándorlásról, már csak azért is, mert a hangosan bevándorlóellenes Trump neje, mint az a fentiekből is következik, maga is bevándorló.

Nincs :-(((Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

A szoborrongálás ügyében a szlovén rendőrség vizsgálatot indított, Downey pedig maga is szeretné kideríteni, hogy ki, de legfőképp miért gyújtotta fel az alkotást. (Via BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.