Hátrányosan megkülönböztette az azonos nemű párokat az EMMI, mikor említést sem tett róluk családügyi tájékoztató honlapján

jog
2020 július 09., 12:52

Hátrányosan megkülönböztette az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Szivárványcsaládokért Alapítványt, mert mert láthatósága, megismerhetősége, társadalmi elismertsége csökkent azzal, hogy más szervezetekkel ellentétben nem kerülhetett fel a minisztérium által létrehozott családügyi honlapra - számol be az LMBTQ-közösség jogérvényesítésével foglalkozó Háttér Társaság közleménye.

Az ügy lényege, hogy 2015-ben csalad.hu címen új információs honlapot indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) család- és ifjúságügyi államtitkársága, ahol a kormány családpolitikájával kapcsolatos hírek mellett tájékoztató anyagokat közölnek különböző családtámogatási formákról.

A Magyar LMBT Szövetség még a honlap indulásakor, 2015 decemberében észrevette, hogy a hatályos jogszabályok ellenére a honlapon található tájékoztató anyagokban

nem szerepel, hogy a házastársak mellett a bejegyzett élettársak is jogosultak az első házasok kedvezményére.

A hiányosság javítása mellett azt is kérték a minisztériumtól, hogy a honlapon szereplő hazai a családszervezetek listáját egészítsék ki a magyarországi LMBTQ-családok támogatásával foglalkozó Szivárványcsaládokért Alapítvánnyal.

Az honlap szerkesztői fél év múlva válaszoltak, „amennyiben a megkeresésükben jelzett lehetőségekkel élni kívánnánk, jelezni fogjuk”.

Nem kívántak,

így az LMBTQ közösség jogérvényesítésével foglalkozó Háttér Társaság az érintett alapítvány nevében az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, amely még 2017-ben megállapította, hogy a honlapot üzemeltető Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft., és annak tulajdonosa, az EMMI,

megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor tájékoztatási gyakorlatában hátrányosan különböztette meg az azonos nemű párokat és az LMBTQI családok képviseletével foglalkozó Szivárványcsaládokért Alapítványt.

Az EMMI fellebbezett a hatóság döntése ellen, amit a Fővárosi Törvényszék helyben hagyott, de a Kúria az ítéletet az EBH felülvizsgálati kérelmére megsemmisítette, így újabb fővárosi törvényszéki eljárás következett.

Ennek lett most az eredménye, hogy a bíróság kimondta:

a Szivárványcsaládokért Alapítványt a listára való fel nem vételével hátrány érte, mert láthatósága, megismerhetősége, társadalmi elismertsége csökkent a vele összehasonlítható helyzetben lévő családszervezetekhez képest.

A Fővárosi Törvényszék az EMMI-t és a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft.-t kötelezte a jogsértő állapot megszüntetésére - áll a Háttér Társaság csütörtökön kiadott közleményében.