Merkel: Kiállunk a jogállamiságért, még akkor is, ha Orbán Viktorról van szó

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Németország tölti be, a program stratégiáját és céljait szerdán mutatta be Angela Merkel az Európai Parlament előtt. A kancellár felszólalását követő képviselői kérdések közt Magyarország is szóba került. 

A fideszes Győri Enikő arra szólította fel Merkelt, hogy a német elnökség harcoljon ki egy méltányos és kiegyensúlyozott költségvetést, megerősített kohéziós politikával. 

A jogállamiság témájában pedig emelkedjen felül a prekoncepciókon, és tegyen azért, hogy az uniós szerződések mentén egyenlő mércével lehessen csak vizsgálódni.

A momentumos Cseh Katalin azt kérte, hogy a német elnökség feladata, hogy az uniós támogatások inkább közvetlenül a civilszervezetekhez jusson ahelyett, hogy

"azt a kormányt támogatná, amely lábbal tiporja az EU értékeit". 

Szerinte ha továbbra sem lépnek fel a magyar kormánnyal szemben, az hosszútávon nemcsak az EU stabilitását veszélyezteti, de a magyar demokráciát is végleg leépíti. 

Angela Merkel csak utóbbi felszólalásra reagált, a kormánypárti Győriére nem. Kijelentette: 

a német elnökség kiáll a jogállamiságért, annak csorbulását szóvá teszi még akkor is, ha Orbán Viktorról van szó, és nézeteltérés van köztük azzal kapcsolatban, hogy mi történik Magyarországon. 

Hozzátette: az Európai Parlamentnek, úgy az Európai Unió Tanácsának is érdeke, hogy a közösségi pénzek oda kerüljenek, ahol azokra a legnagyobb szükség van.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót