Merkel: Kiállunk a jogállamiságért, még akkor is, ha Orbán Viktorról van szó

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Németország tölti be, a program stratégiáját és céljait szerdán mutatta be Angela Merkel az Európai Parlament előtt. A kancellár felszólalását követő képviselői kérdések közt Magyarország is szóba került. 

A fideszes Győri Enikő arra szólította fel Merkelt, hogy a német elnökség harcoljon ki egy méltányos és kiegyensúlyozott költségvetést, megerősített kohéziós politikával. 

A jogállamiság témájában pedig emelkedjen felül a prekoncepciókon, és tegyen azért, hogy az uniós szerződések mentén egyenlő mércével lehessen csak vizsgálódni.

A momentumos Cseh Katalin azt kérte, hogy a német elnökség feladata, hogy az uniós támogatások inkább közvetlenül a civilszervezetekhez jusson ahelyett, hogy

"azt a kormányt támogatná, amely lábbal tiporja az EU értékeit". 

Szerinte ha továbbra sem lépnek fel a magyar kormánnyal szemben, az hosszútávon nemcsak az EU stabilitását veszélyezteti, de a magyar demokráciát is végleg leépíti. 

Angela Merkel csak utóbbi felszólalásra reagált, a kormánypárti Győriére nem. Kijelentette: 

a német elnökség kiáll a jogállamiságért, annak csorbulását szóvá teszi még akkor is, ha Orbán Viktorról van szó, és nézeteltérés van köztük azzal kapcsolatban, hogy mi történik Magyarországon. 

Hozzátette: az Európai Parlamentnek, úgy az Európai Unió Tanácsának is érdeke, hogy a közösségi pénzek oda kerüljenek, ahol azokra a legnagyobb szükség van.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér