Orbán: A magyar férfiember archetípusa a gazda

politika
2020 július 09., 08:02

"Ha kellő távolságtartással, indulatok nélkül tekintenek vissza az elmúlt időre, az látható, hogy 2010 előtt a magyar vidék a legnagyobb vesztesek közé tartozott a forráselosztások, a fejlesztések, a beruházások és a modern szabályozás megalkotása szempontjából," jelentette ki a miniszterelnök csütörtökön a Mindent a magyar vidék jövőjéért című könyv bemutatóján a Karmelita kolostorban. Orbán Viktor hozzátette:

"azóta a termőföldet megvédték, a mezőgazdaság jelentős lehetőségekhez jutott, és nincs messze az, hogy azt lehessen mondani, egy magyar faluban ugyanolyan minőségű életet lehet élni, mint a fővárosban."

Szerinte "a magyar férfiember archetípusa" a gazda. A vidéki ember ugyanis úgy gondolkodik, hogy van egy terület, annak van határa, világos kiterjedése, és az ottani életminőségért, rendért, a területből való megélhetésért, a dolgok menetéért ő a felelős, fejtegette. Hozzátette: van felelősség, de nem korlátlan, nem absztrakt. Orbán kijelentette:

"Ebből a felelősségérzetből érthető meg, hogy a magyar politikának a magyar vidék miért adott olyan sok jó vezetőt, hiszen ehhez is ugyanaz a gondolkodásmód szükséges."

Példaként említette, hogy ezért nehéz megérteni a Lánchíd körüli szerencsétlenkedést is, teljesen idegen az a politika a vidékből építkező politikai attitűdtől.

"Helyes, hogy sokan vannak a kormányban ilyen, vidékről származó emberek, mert így a vidék az életösztönével járulhat hozzá az ország vezetéséhez,"

mondta.

Kiemelt videóink