Címke jelöli ezentúl a thaiföldi kókuszdión, hogy majmok munkája nélkül szedték le a fáról

külföld
2020 július 10., 16:39

Majommunka-mentességet igazoló címkével kell ellátni Thaiföldön a kereskedelmi forgalomba kerülő kókuszdiót a jövőben, miután állatvédők a makákók kizsákmányolásával vádolták meg a helyi kókuszipart, és egyes amerikai, brit és holland áruházláncok levették polcaikról a thaiföldi kókuszdiót, írja az MTI a dpa nyomán.

A botrány nyomán a thaiföldi kormány a héten bejelentette, hogy a jövőben kóddal teszik visszakövethetővé, hogy az adott kókusz olyan farmról származik, amely nem alkalmaz majmokat a termés betakarítására.

link Forrás

Jurin Laksanawisit thaiföldi kereskedelmi miniszter mindazonáltal visszautasította az állatvédők vádjait és azt állította, hogy a kókuszszedő makákók nem alkotják a kókuszipar gerincét, hanem főként turisztikai attrakciót jelentenek, nem bántják őket.

Mint elmondta, a termelők beleegyeztek abba, hogy címkével azonosítsák a farmokat annak érdekében, hogy bizonyítható legyen, nem használják ki a majmokat a termés begyűjtésére.

"Különbség van aközött, hogy a majmokkal a hagyományok vagy a turisták miatt szedetik le a kókuszt és aközött, hogy ipari méretű kókuszbetakarításnál használják őket. Nem jövedelmező ipari szinten használni a majmokat. Vannak sokkal hatékonyabb és jövedelmezőbb eszközök és módszerek a kókuszdió szüretelésére" - fejtette ki a miniszter.

photo_camera Fotó: Henry Ausloos/Biosphoto via AFP

A kókusztej egyik legnagyobb exportőrének számító délkelet-ázsiai országban a PETA állatvédő szervezet szerint makákókkal szedetik a kókuszdiót a magasra növő pálmákról.

A PETA aktivistái nyolc, állatokat foglalkoztató kókuszfarmra látogattak el, amelyeknek munkatársai elmondták, hogy két nagy belföldi kókusztejtermelőnek szállítanak be. Ezek Aroy-D és Chaokoh néven forgalmazzák termékeiket, amelyek az egész világon megvásárolhatók. A farmokon méltatlan körülmények között kihasználják az állatokat a szervezet vizsgálata szerint: naponta 10 ezer darab kókuszdiót hoznak le a fákról az állatok.

A PETA aktivistái a majmokat betanító központokat is felkeresték.

A szervezet ázsiai divíziójának pénteki adatai szerint több mint 15 ezer európai üzlet döntött úgy, hogy nem vásárol többé thaiföldi kókuszterméket a PETA által feltárt visszásságok miatt.

Laksanawisit szerint a majommunka nagyon ritka az iparágban. A miniszter meghívta a külföldi diplomatákat, importőröket és állatvédőket, hogy amint lecseng a koronavírus-járvány, nézzék meg közelebbről a kókusztermelő farmokat.
A PETA szerint azonban a majomtrénerek egészen mást mondanak. A Thaiföld déli részén lévő Ban Loong Nan majomkiképző-központban dolgozó 64 éves Somchai Duangmunta elmondta, hogy a majmok a régió ipari méretű kókuszdió-termelésében is nagyon elterjedtek.

A PETA egyik fotója
photo_camera A PETA egyik fotója Fotó: MADAREE TOHLALA/AFP

"Tulajdonképpen a majmoktól függünk, mivel a kókuszpálmák nagyon magasak. Nehéz sarlóval leszedni a diót" - mondta. Az emberek ezen a területen generációk óta élnek együtt a majmokkal.

Apirat Kongsompong, a thaiföldi hadsereg vezetője szerint a majmok kókuszdiószedésre való használata régi helyi szokás, amelyet meg kellene őrizni. Hozzátette, hogy nem alkalmazzák az állatmunkát olyan nagy mértékben, mint ahogyan azt a PETA jelentette.

A Kókusztermelők Szövetségének elnöke, Nukul Luk-In szerint a kókuszszedők hosszú póznákon elhelyezett vágóeszközökkel szedik a diókat, csak akkor vetik be a majmokat, ha azzal nem érnek el egy nagyon magasan lévő termést.

Thaiföld 2019-ben 12,3 milliárd baht (122,7 milliárd forint) értékű kókusztejet exportált, ezen belül 2,2 milliárd bahtnyit (21,9 milliárd forintnyit) az Európai Unióba és Nagy-Britanniába.

A PETA kampánya Carrie Symonds, Boris Johnson brit miniszterelnök menyasszonya révén kapott nagy nyilvánosságot.