Elnézést kért a brit rendőrség a nőtől, akire korábban rászóltak, hogy fedje el a "Fuck Boris" feliratú pólóját

külföld
2020 július 10., 15:06

A brit rendőrség elnézést kért attól a nőtől, akire egy Black Lives Matter tüntetés során két rendőr rászólt a pólóján lévő felirat miatt, és felszólították, hogy fedje azt el.

A brit színházi színész, Jessie-Lu Flynn egy "Fuck Boris" feliratú pólóban érkezett a tüntetésre június elején. Mint mesélte, korábban már tucatnyi alkalommal hordta a brit miniszterelnökre, Boris Johnsonra utaló pólót más rendezvényeken, és soha nem volt baja ezzel senkinek a rendfenntartók részéről.

link Forrás

Most azonban a tüntetés végén, miközben egy barátjával hazafelé indultak, odalépett hozzá két rendőr, és felszólították, hogy húzza össze a cipzárt a pulóverén, hogy ne látszódjon a felirat. A rendőrök szerint ugyanis a felirattal Flynn megsértette a közrendről szóló törvényt, mivel egy káromkodás olvasható a pólóján, ami megbotránkozást válthat ki másokból.

A nő viszont nem hagyta magát, és jogi lépéseket tett, mivel szerinte a rendőrségi fellépéssel abban az alapvető jogában korlátozták, hogy kifejtse politikai véleményét. Mint a Guardian írja, Flynn a napokban egy bocsánatkérő levelet kapott a Brit Közlekedési Rendőrség főparancsnokától, melyben azt írja, hogy a felszólítás a rendőrök részéről, hogy fedje el a pólóját, jogsértő volt. A parancsnok egyben megerősítette, hogy a póló viselése önmagában nem vezethet senkinek a letartóztatásához, sem pedig az elfedésre történő felszólításhoz.

Flynn a lapnak elmondta, hogy örömmel fogadta a rendőrség elnézéskérését, és így még nyugodtabban fogja hordani a pólót máskor is. Beszélt arról is, hogy azért indított jogi eljárást, mert úgy érezte, túl nagy a tét: egy autoriter állam két korai jele szerinte éppen az lehet, ha megszabják neked, mit viselhetsz, illetve ha megtiltják, hogy szidd a kormányt.