Orbán: A veszély most a behurcolás

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Magyarország rendben van, a veszély a behurcolás - mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban a koronavírus-helyzetről. 

A behurcolás elleni védekezésről ezért most tervet készít az operatív törzs. Orbán azt javasolta a magyaroknak az idei nyárra:

Több Balaton, kevesebb Adria!

A készülő uniós költségvetésről azt mondta: fázik attól, hogy az unió közös hitelt vegyen fel a gazdaságélénkítő csomagra, de ha Magyarország egyedül vétózna, akkor az összes többi tagállammal szembetalálnánk magunkat. Orbán azt mondta, az ő feltétele, hogy a politikát ne keverjék bele a pénzosztási kérdésekbe - vagyis ne kössék azt jogállamisági feltételekhez. A „nagyszájú liberálisok” szokása az, hogy pénzek megvonásával fenyegetik azokat, akikkel nem értenek egyet, mondta a miniszterelnök.

Szerinte ha most az uniós országok jogállamisági vitákba bonyolódnak, nem lesz költségvetés. Ha viszont lennének ilyen viták, Magyarország szerinte nem maradna alul.

„Nem lennék ilyen lendületes a németek helyében, ha összemérjük a magyar jogállamiságot a némettel, lehet hogy mi kerülünk ki győztesen”, mondta. Példának azt hozta fel, hogy Németországban az alkotmánybíróság tagjai lehetnek párttagok.

Kaleta Gábor ügyéről azt mondta:

„Az enyhe ítélet annak a bizonyítéka, hogy se az ügyészség, se a bíróság nem áll a kormány befolyása alatt, mert ha ott állna, akkor ötször ilyen súlyos büntetést kap.”

Ezzel együtt nem akar ebbe beletörődni, „nincs ennek az ügynek vége”. Azt nem javasolja, hogy a kormány vonja ellenőrzése alá az ügyészséget és a bíróságot, de használná a rendelkezésre álló eszközöket.

„Munkacsoportot állítottak fel, az őszi törvényalkotás egyik legfontosabb kérdése a gyermekvédelem lesz” - mondta a miniszterelnök.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér