Orbán: A veszély most a behurcolás

Magyarország rendben van, a veszély a behurcolás - mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban a koronavírus-helyzetről. 

A behurcolás elleni védekezésről ezért most tervet készít az operatív törzs. Orbán azt javasolta a magyaroknak az idei nyárra:

Több Balaton, kevesebb Adria!

A készülő uniós költségvetésről azt mondta: fázik attól, hogy az unió közös hitelt vegyen fel a gazdaságélénkítő csomagra, de ha Magyarország egyedül vétózna, akkor az összes többi tagállammal szembetalálnánk magunkat. Orbán azt mondta, az ő feltétele, hogy a politikát ne keverjék bele a pénzosztási kérdésekbe - vagyis ne kössék azt jogállamisági feltételekhez. A „nagyszájú liberálisok” szokása az, hogy pénzek megvonásával fenyegetik azokat, akikkel nem értenek egyet, mondta a miniszterelnök.

Szerinte ha most az uniós országok jogállamisági vitákba bonyolódnak, nem lesz költségvetés. Ha viszont lennének ilyen viták, Magyarország szerinte nem maradna alul.

„Nem lennék ilyen lendületes a németek helyében, ha összemérjük a magyar jogállamiságot a némettel, lehet hogy mi kerülünk ki győztesen”, mondta. Példának azt hozta fel, hogy Németországban az alkotmánybíróság tagjai lehetnek párttagok.

Kaleta Gábor ügyéről azt mondta:

„Az enyhe ítélet annak a bizonyítéka, hogy se az ügyészség, se a bíróság nem áll a kormány befolyása alatt, mert ha ott állna, akkor ötször ilyen súlyos büntetést kap.”

Ezzel együtt nem akar ebbe beletörődni, „nincs ennek az ügynek vége”. Azt nem javasolja, hogy a kormány vonja ellenőrzése alá az ügyészséget és a bíróságot, de használná a rendelkezésre álló eszközöket.

„Munkacsoportot állítottak fel, az őszi törvényalkotás egyik legfontosabb kérdése a gyermekvédelem lesz” - mondta a miniszterelnök.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.