20-30 ezer diákot veszíthettek el a nyelviskolák a kormány döntése miatt

oktatás
2020 július 13., 04:16

A Világgazdaság ír arról, hogy a járvány miatt drasztikusan visszaesett a nyelviskolákban tanulók száma, és ugyan már elindult egy emelkedés, még mindig nem érte el a korlátozások előtti szintet. Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke elmondta, hogy optimista becslések szerint a nyelvtanulók létszáma a kétharmadát éri el annak, amennyit tavaly ilyenkor mértek.

Hozzátette, hogy 20-30 ezer diákot biztosan elveszített a piac azért is, mert a kormány döntése értelmében idén nyelvvizsga-bizonyítvány nélkül is mindenki megkapta a diplomáját, a korábban bennragadtakat is.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke, Berényi Milán pedig arról beszélt a lapnak, hogy a veszélyhelyzet során a nyelviskolák csak az eltervezett óráik és tanfolyamaik 10-50 százalékát tudták online megszervezni, a többi alkalom elveszett. Jellemzően azokban az iskolákban volt magasabb az online megtartott órák száma, ahol több a céges ügyfél, ott jobban meg tudták szervezni az online váltást.

A korlátozások feloldása óta 20 százalékot élénkült a piac, és a megkérdezettek arra számítanak, hogy a tanfolyamok 10-20 százaléka ezentúl is online folyhat majd, mivel ez számos új lehetőséget felkínált most a nyelviskolák számára. A lapnak nyilatkozók szerint márciusban az jelentette a legnagyobb gondot, hogy nagyon gyorsan kellett cselekedniük, épp ezért arra számítanak, hogy ha lesz esetleg egy második hullám, akkor már sokkal gördülékenyebben tudnak majd átállni.