20-30 ezer diákot veszíthettek el a nyelviskolák a kormány döntése miatt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A Világgazdaság ír arról, hogy a járvány miatt drasztikusan visszaesett a nyelviskolákban tanulók száma, és ugyan már elindult egy emelkedés, még mindig nem érte el a korlátozások előtti szintet. Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke elmondta, hogy optimista becslések szerint a nyelvtanulók létszáma a kétharmadát éri el annak, amennyit tavaly ilyenkor mértek. 

Hozzátette, hogy 20-30 ezer diákot biztosan elveszített a piac azért is, mert a kormány döntése értelmében idén nyelvvizsga-bizonyítvány nélkül is mindenki megkapta a diplomáját, a korábban bennragadtakat is.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke, Berényi Milán pedig arról beszélt a lapnak, hogy a veszélyhelyzet során a nyelviskolák csak az eltervezett óráik és tanfolyamaik 10-50 százalékát tudták online megszervezni, a többi alkalom elveszett. Jellemzően azokban az iskolákban volt magasabb az online megtartott órák száma, ahol több a céges ügyfél, ott jobban meg tudták szervezni az online váltást. 

A korlátozások feloldása óta 20 százalékot élénkült a piac, és a megkérdezettek arra számítanak, hogy a tanfolyamok 10-20 százaléka ezentúl is online folyhat majd, mivel ez számos új lehetőséget felkínált most a nyelviskolák számára. A lapnak nyilatkozók szerint márciusban az jelentette a legnagyobb gondot, hogy nagyon gyorsan kellett cselekedniük, épp ezért arra számítanak, hogy ha lesz esetleg egy második hullám, akkor már sokkal gördülékenyebben tudnak majd átállni.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér