Dél-Afrikában alkoholtilalommal küzdenek a koronavírus ellen

külföld
2020 július 13., 02:31

Számos új korlátozó intézkedést jelentettek be Dél-Afrikában, köztük az alkohol árusításának tilalmát is, írja a BBC. Emellett éjszakánként kijárási tilalom lesz, a maszkviselés pedig minden nyilvános térben kötelező.

Cyril Ramaphosa államfő szerint az alkoholtilalom csökkenteni fogja az egészségügyi rendszerre terhelődő nyomást. Az országban a fertőzöttek száma már meghaladta a 250 ezret, az egész kontinensen itt a legrosszabb a helyzet. A halottak száma 4000 fölött van, és egy kormányzati számítás szerint ez év végére akár 50 ezerig emelkedhet.

photo_camera Fotó: MARCO LONGARI/AFP

Ramaphosa beszédében hangsúlyozta, hogy az emberek többsége együttműködik a vírus elleni küzdelemben, de vannak, akik semmiféle felelősségtudattal nem viseltetnek a többiek felé, bulikat szerveznek, isznak és maszk nélkül mennek emberek közé.

A vészhelyzeti állapot augusztus 15-éig lesz hatályban, ez idő alatt este 9 és hajnali 4 között csak nagyon indokolt esetben lehet majd elmenni otthonról.

Az országban 28 ezer kórházi ágyat készítettek elő a koronavírus miatt, de az elnök szerint a fő gondot a személyzet hiánya okozhatja: becslések szerint több mint 12 ezer ember hiányzik a dél-afrikai egészségügyi ellátórendszerből.

Az országban amúgy csak pár hete ért véget egy háromhónapos alkoholtilalom, amit a részeges verekedések és a családon belüli erőszak visszaszorítása érdekében húzott meg korábban a kormány. A kórházak és a rendőrség szerint akkor, a tilalom hatására, jelentősen visszaesett a balesetire bevitt emberek száma, ugyanakkor az ország alkoholtermelői panaszkodtak, hogy tönkreteszi őket az intézkedés.