Dél-Afrikában alkoholtilalommal küzdenek a koronavírus ellen

Számos új korlátozó intézkedést jelentettek be Dél-Afrikában, köztük az alkohol árusításának tilalmát is, írja a BBC. Emellett éjszakánként kijárási tilalom lesz, a maszkviselés pedig minden nyilvános térben kötelező. 

Cyril Ramaphosa államfő szerint az alkoholtilalom csökkenteni fogja az egészségügyi rendszerre terhelődő nyomást. Az országban a fertőzöttek száma már meghaladta a 250 ezret, az egész kontinensen itt a legrosszabb a helyzet. A halottak száma 4000 fölött van, és egy kormányzati számítás szerint ez év végére akár 50 ezerig emelkedhet. 

Fotó: MARCO LONGARI/AFP

Ramaphosa beszédében hangsúlyozta, hogy az emberek többsége együttműködik a vírus elleni küzdelemben, de vannak, akik semmiféle felelősségtudattal nem viseltetnek a többiek felé, bulikat szerveznek, isznak és maszk nélkül mennek emberek közé. 

A vészhelyzeti állapot augusztus 15-éig lesz hatályban, ez idő alatt este 9 és hajnali 4 között csak nagyon indokolt esetben lehet majd elmenni otthonról. 

Az országban 28 ezer kórházi ágyat készítettek elő a koronavírus miatt, de az elnök szerint a fő gondot a személyzet hiánya okozhatja: becslések szerint több mint 12 ezer ember hiányzik a dél-afrikai egészségügyi ellátórendszerből. 

Az országban amúgy csak pár hete ért véget egy háromhónapos alkoholtilalom, amit a részeges verekedések és a családon belüli erőszak visszaszorítása érdekében húzott meg korábban a kormány. A kórházak és a rendőrség szerint akkor, a tilalom hatására, jelentősen visszaesett a balesetire bevitt emberek száma, ugyanakkor az ország alkoholtermelői panaszkodtak, hogy tönkreteszi őket az intézkedés. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.