Minden jel szerint Duda nyerte a lengyel elnökválasztást

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A szavazatok 99,97 százalékának feldolgozottsága után eldőlni látszik, hogy Andrzej Duda nyerte a lengyel elnökválasztás második fordulóját, írja a Reuters.

Duda a szavazatok 51,2 százalékát kaphatta meg, és győzelme újabb lendületet adhat a kormányzó Jog és Igazságosság pártnak, hogy folytassák az ultrakonzervatív reformjaikat. 

A lengyel választási bizottság szóvivője szerint a hátramaradt szavazatok már nem fogják érdemben befolyásolni az eredményt. Duda kihívója, a progresszív Polgári Platform képviselője, Rafal Trzaskowski a szavazatok 48,8 százalékát kapta meg. A részvétel rendkívül magas, közel 70 százalékos volt.

Elemzők szerint a választás nagyban befolyásolhatja az ország következő éveinek alakulását, ugyanis ha Duda nyerni tud, akkor arra lehet számítani, hogy az országban folytatódhat a bíróságok, a média és az önkormányzatok függetlenségének korlátozása, illetve a homoszexuálisok jogainak további csorbítása, ami fontos eleme volt Duda kampányának, aki egy ponton arról beszélt, hogy az LMBT-jogok kérdése egy ideológia, ami pusztítóbb, mint a kommunizmus. 

Trzaskowski egy jóval progresszívabb, EU-barátabb programmal kampányolt, és az, hogy közel 70 százalékos, rekordnak számító részvétel mellett ennyire kiélezett lett az eredmény, jól mutatja, hogy mennyire megosztott a lengyel társadalom. Mint a BBC írja, Duda elsősorban az ország keleti részeiben, illetve a falvakban volt népszerű, míg Trzaskowski a nagyobb városokban, illetve a német határhoz közelebbi országrészben kapott több szavazatot. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér