Novák Katalin: A liberálisok intoleránsak más eszmékkel és gondolatokkal szemben

képzavar
2020 július 13., 16:47

Manapság a liberálisok intoleránsak más eszmékkel és gondolatokkal, valamint a nyílt vitákkal és a nemzetállamokkal szemben – írja a Twitteren Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Az államtitkár az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű képviselőcsoportot vezető Dacian Ciolos EP-képviselőnek a brüsszeli Euractivon megjelent írásában közölt kijelentéseire reagált.

A korábbi román miniszterelnök a múlt heti, Európa cenzúrázatlanul című online konferenciát és annak előadóit bírálta. Az előadókat, Orbán Viktor magyar, Janez Jansa szlovén miniszterelnököt és Aleksandar Vucic szerb elnököt, illetve a francia Republikánusok EP-képviselőcsoportjának vezetőjét, Francois-Xavier Bellamyt többek között tudatlannak és arrogánsnak nevezte. Szerinte a konferencia olyan politikusok „csapatépítő tréningje” volt, akik „az igazság időszakát követő populista korszakban ki akarják élni nacionalizmusukat”.

Novák Katalin beszédet mond a családvédelmi akciótervről szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. március 19-én.
photo_camera Novák Katalin beszédet mond a családvédelmi akciótervről szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. március 19-én. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Novák Katalin viszont azt írta, a múlt heti konferencia valójában a gondolat és a vélemény szabadságáról szólt. A Fidesz alelnöke szerint a liberálisok ma már nem fogadnak el a sajátjaikon kívül más gondolatokat, nem tűrik el a nyílt vitát, és elutasítóan állnak hozzá a nemzetállamok törekvéseihez is – írja az MTI.

(Orbán Viktor 2014-ben nevezte illiberálisnak a rendszerét. A NER egyik legfontosabb és állandó törekvése pont az, hogy ne lehessen hallani ellenvéleményeket, ezért többek között ellehetetleníti a ellenzéki politizálást, kerüli a nyilvánosságot, és újságokat szüntet meg.)