Rendkívül szoros a lengyel elnökválasztás, Duda a felmérések szerint 1-2 százalékkal vezethet

külföld
2020 július 13., 04:14

Hétfő reggelre sem hirdettek még egyértelmű győztest a lengyel elnökválasztás második fordulója után, amin az első exit pollok szerint a magas részvételi arányok mellett a kormányzó ultrakonzervatív Jog és Igazságosság szövetségesének számító jelenlegi elnök, Andrzej Duda a szavazatok 51 százalékát szerezheti meg, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester 49 százaléknyi voksra számíthat az Ipsos közvélemény-kutató hétfő reggeli, frissített exit-pollja szerint.

photo_camera Fotó: Benjamin Furst/Hans Lucas via AFP

A hivatalos eredményeket a lengyel országos választási bizottság legkorábban hétfőn este vagy keddre virradóra közli.

Mint vasárnap este írtuk is, mindkét elnökjelölt úgy nyilatkozott a választások után, hogy bíznak a saját győzelmükben. A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésével 500 helyszínen végzett felmérés első változata, amelyet az esti urnazárás után nem sokkal tett közzé az Ipsos, még Duda igen csekély, kevesebb mint egy százalékos előnyét mutatta, 50,4 százalékos eredménnyel, Trzaskowski 49,6 százaléknyi támogatottságával szemben.

Az exit poll hajnalban közölt, frissített változata már az érintett szavazóhelyiségekből 450-nek a hivatalos eredményeire támaszkodik, azokat vetíti ki, a fennmaradó 50 szavazóhelyiség felmérési eredményei mellett, ezzel a korábbi mintegy felére, egy százalékra csökkentve a felmérés hibahatárát.

Elemzők szerint a választás nagyban befolyásolhatja az ország következő éveinek alakulását, ugyanis ha Duda nyerni tud, akkor arra lehet számítani, hogy az országban folytatódhat a bíróságok, a média és az önkormányzatok függetlenségének korlátozása, illetve a homoszexuálisok jogainak további csorbítása, ami fontos eleme volt Duda kampányának, aki egy ponton arról beszélt, hogy az LMBT-jogok kérdése egy ideológia, ami pusztítóbb, mint a kommunizmus.

Trzaskowski egy jóval progresszívabb, EU-barátabb programmal kampányolt, és az, hogy közel 70 százalékos, rekordnak számító részvétel mellett ennyire kiélezett lett az eredmény, jól mutatja, hogy mennyire megosztott a lengyel társadalom. Mint a BBC írja, Duda elsősorban az ország keleti részeiben, illetve a falvakban volt népszerű, míg Trzaskowski a nagyobb városokban, illetve a német határhoz közelebbi országrészben kapott több szavazatot.

Az exit poll eredményei még nem veszik figyelembe a külföldről szavazó lengyelek voksait, akik az első fordulóban egyes számítások szerint 70 százalékban Trzaskowskit részesítették előnyben Dudával szemben. A második fordulóban szavazásra jogosult mintegy 30,2 millió választópolgárból azonban csak 374 ezren regisztráltak külföldről szavazásra, illetve 185 ezren a szintén levél útján lehetővé tett lengyelországi szavazásra.