Robbanás volt és tűz ütött ki egy amerikai hadihajón

2020 július 13., hétfő 2:44

Robbanás történt vasárnap egy amerikai hadihajón a kaliforniai San Diego haditengerészeti támaszpontján, az esetben 21 ember szenvedett sérüléseket - közölték a hadiflotta illetékesei.

A Bonhomme Richard nevű helikopterhordozó hajón keletkezett tüzet helyi idő szerint nem sokkal délelőtt 9 óra előtt jelentették - mondta el rövid nyilatkozatában Mike Raney, az amerikai csendes-óceáni flotta egyik szóvivője. Közlése szerint az eset miatt 17 tengerészt és négy civilt kellett kórházba szállítani "nem életveszélyes sérülésekkel". További részletekkel azonban nem szolgált.

Fotó: Sean M. Haffey/AFP

A tűz okát még vizsgálják. Egyelőre még azt sem közölték, hogy a 255 méter hosszú partraszálló támadó hajó mely részén történt a robbanás. A kigyulladt hajót elborító hatalmas füstfelhőt egész San Diegóban látni lehetett.

A Bonhomme Richard hadihajón karbantartási munkálatok folytak, a fedélzetén így mintegy 160 tengerész és tiszt tartózkodott, jóval kevesebb az aktív szolgálat idején szokásos ezer fős létszámnál.

Mike Gilday tengernagy nyilatkozatban mondott köszönetet a San Diegó-i támaszponton és a hajó fedélzetén szolgáló tűzoltók gyors reagálásáért.

Fotó: Sean M. Haffey/AFP

A Wasp osztályú hadihajó katonai helikopterek indítására és fogadására, valamint kisebb hajók és partraszálló járművek szállítására és vízre bocsátására alkalmas. A mellette dokkoló két másik hadihajót a tűz elől távolabbi kikötőhelyre vontatták - mondta el Mike Raney szóvivő. (MTI, Guardian)