Saját magát akarja védeni a bíróság előtt a christchurch-i szélsőjobboldali terrortámadás elkövetője

külföld
2020 július 13., 06:35

Nem kért védőügyvédet az új-zélandi mészárlás elkövetője, aki 51 emberrel végzett két mecsetben Christchurch városában tavaly március 15-én - mondta el Cameron Mander helyi bíró pénteken.

A férfi saját magát fogja képviselni a tárgyalás során. Az ítélethirdetésre augusztus 24-én kerülhet sor.

Brenton Tarrant, a christchurchi merénylő
photo_camera Fotó: MARK MITCHELL/AFP

Egy ügyvéd készenlétben áll arra az esetre, ha a merénylő később mégis meggondolná magát, és jogi képviselethez folyamodna.

A fehér felsőbbrendűséget hirdető ausztrál férfi korábbi álláspontját megváltoztatva márciusban meglepetésszerűen bűnösnek vallotta magát. A 29 éves Brenton Tarrantot 51 gyilkossággal, 40 gyilkossági kísérlettel, valamint terrorizmussal vádolják, amelyekért életfogytiglani börtönbüntetés várhat rá.

A tavalyi christchurchi terrortámadás volt a legtöbb áldozatot követelő tömeggyilkosság Új-Zéland történetében. Az elkövető a merénylet előtt hosszú kiáltványt tett közzé, amelyben azt hangoztatta, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválta. Őrizetbe vétele után két elmeorvosi vizsgálat is mentálisan egészségesnek ítélte. A történtek után a szigetországban jelentősen megszigorították a fegyvervásárlás és -tartás szabályait. (MTI, AP)