A WHO szerint a járványhelyzet "rosszabbá, rosszabbá és még rosszabbá" válhat

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Több mint nyolcszáz színházba járót szólítottak fel a japán hatóságok, hogy mihamarabb teszteljék magukat. Ők valamennyien egy olyan előadás nézői voltak, melynek szereplői között már legalább húsz koronavírusfertőzöttet azonosítottak.

Japánban igyekeznek újranyitni az országot - a héten az ország reptereit is újraindítanák -, de Tokióban az elmúlt napokban folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzések száma. A hatóságok a legújabb járványgócként a tokiói vöröslámpás negyed közelében levő Moliere Színházat azonosították, ahol a hónap elején japán fiúbandák feltörekvő sztárjai adtak elő.

A hatóságok az első megbetegedést július 6-án regisztrálták a szereplőgárdában, azóta 20 további esetet tártak fel. Ezután szólították fel az előadás közönségét a tesztelésre.

Ez a példa - ahogy az Egyesült Államokban a járványt újra berobbantó, így elsietettnek tűnő újranyitás is - azt mutatja, amire az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) hétfőn újra felhívta a világ közvéleményének a figyelmét:

amennyiben a világ országai nem tartják magukat a szigorú óvintézkedésekhez, a járványhelyzet "csak romlani fog".

"Hadd fogalmazzak nyersen: túl sok ország tart most a rossz irányba, pedig továbbra is a vírus az első számú közellenség. Ha nem tartjuk be az alapvető intézkedéseket, ez a járvány csak rosszabb, rosszabb és még rosszabb lesz" - mondta a szervezet főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

A számok mindenképpen őt igazolják. A járványnak világszerte most már 13 millió fertőzöttje és félmillió halottja van, de közben a terjedése nem lassul: csak vasárnap 230 ezer új fertőzöttet regisztráltak, vagyis ebben a tempóban hetente több mint egymillió új fertőzöttet azonosítanak. A járvány amúgy most tíz országban igazán intenzív, ezek adják az új fertőzöttek 80 százalékát.

A helyzet az USA-ban a legrosszabb, itt a WHO szakértői célzott lezárásokat javasolnak, vagyis azoknak a részeknek a vesztegzár alá helyezését, ahol "kontrollálhatatlanul terjed" a járvány. (Via Reuters 1, 2)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér