Szijjártó szerint ők mindent nyilvánosságra hoztak Kaletáról, amit a törvény engedett

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

„Semmi titkolnivaló nincs az ügyben, amennyit a törvény enged, azt mi mindig nyilvánosságra hoztunk és ezután is nyilvánosságra hozunk” - mondta a Kaleta-ügyről az RTL Híradó kérdésére a külügyminiszter, és hangsúlyozta: „én ezt az embert azonnal kirúgtam a minisztériumból, amint kiderült, hogy ilyen megbotránkoztató cselekedeteket tett.”

Míg utóbbi állítást senki nem vitatja, addig a titkolózás hiányát nehezebb lenne bizonyítani.

Fotó: RTL Klub

Kaleta Gábort 2019 márciusában mentették fel a perui nagyköveti posztról, novemberben emeltek ellene vádat, de ügyéről se a külügy, se az ügyészség, se a bíróság nem közölt semmit, arról hónapokkal a vádemelés után, az Index oknyomozása miatt értesült még a perui kormány és a parlament szakbizottsága is. Amikor pedig utóbbi végre tájékoztatást kapott, az ülésen elhangzottakat tíz évre titkosították. Ezt az RTL szerint a kormány amúgy feloldhatná, de a minisztérium arra hivatkozva nem teszi meg, hogy az ülésen egy titkosszolgálati vezető is részt vett.

Az Index több körben próbálta kideríteni, ki és hogyan hozta haza a nagykövetet, de erről sem kaptak konkrét válaszokat. A Külügyminisztérium most azt írta az RTL-nek, hogy 

két budapesti rendőr tartott házkutatást a perui nagyköveti rezidencián tavaly márciusban, és ők hozták haza a nagykövetet is.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó