2064-ben tetőzhet az emberek száma a Földön, utána szinte mindenhol csökkenni fog a népességszám

demográfia
2020 július 15., 08:39

Döbbenetes hatással lesz társadalmainkra, hogy hamarosan a világ szinte minden országában kevesebb gyerek fog majd születni, és erre egyáltalán nem vagyunk felkészülve, állítja egy amerikai kutatás, ami a Lancet című folyóiratban jelent meg, és amit a BBC ismertetett.

A fertilitási ráták várható alakulását elemezve azt látni, hogy a Föld szinte összes országában csökkenni fog a lakosság száma az évszázad végére, és van 23 ország, például Japán vagy Spanyolország, ahol meg is feleződik majd ez a szám. Az előrejelzések szerint Magyarország is a jelentős visszaesők között lesz, és a jelenleg is zajló folyamatos népességcsökkenés tovább fog zajlani.

A társadalmak emellett világszerte egyre öregebbek lesznek, számos országban az évszázad végére nagyjából annyian tölthetik majd a 80. életévüket, mint ahányan megszületnek, és erre sincs a legtöbb társadalom felkészülve. Arról, hogy mi a helyzet ezzel kapcsolatban Magyarországon, épp nemrég írtunk hosszabban.

photo_camera Fotó: WALTRAUD GRUBITZSCH/dpa Picture-Alliance via AFP

Az University of Washington egészségügyi kutatóintézetének szakemberei által most publikált tanulmány szerint míg 1950-ben 4,7 volt a globális fertilitási ráta, azaz a világon élő nők átlagosan ennyi gyereket szültek életük során, ez szinte folyamatos visszaesés után 2,4-re csökkent 2017-re, és az előrejelzések szerint 2100-ra 1,7 lehet. És ha egy társadalomban a ráta 2,1 alatt van, akkor annak a társadalomnak a népessége csökkenni kezd.

A kutatók épp ezért arra számítanak, hogy a Föld lakossága 2064-re érheti el majd a csúcspontját, amikor egyszerre mintegy 9,7 milliárd ember élhet majd a bolygón, utána pedig fokozatos csökkenés indul meg, és a század végére 8,8 milliárdan lehetünk.

Az előrejelzés egyik szerzője, Christopher Murray szerint a világ nagy részén az emberi populáció csökkenésével kell számolni, és egyelőre elképzelhetetlenül nehéz belegondolni abba, hogy mivel is járhat majd ez, és hogyan kell majd e változások mentén átalakítani a társadalmainkat.

A fertilitási ráták csökkenését jellemzően világszerte ugyanazok a tényezők alakítják: a Föld legtöbb országában egyre több nő vesz részt oktatásban és vállal utána munkát, miközben a különféle fogamzásgátló eszközök is jóval hozzáférhetőbbé váltak.

A népességcsökkenésnek leginkább kitett országok között Japán, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Thaiföld és Dél-Korea is szerepel, ezekben az országokban a lakosság száma megfeleződhet az évszázad végére. De Magyarország is a nagyon kitett országok között van: hasonlóan a kelet--közép-európai és a balti régió többi országához, nálunk is jelentős lakosságcsökkenéssel számol az előrejelzés. A kutatók előrejelzési modellje szerint különféle forgatókönyveket figyelembe véve az évszázad végére 4,53 és 5,2 millió fő között alakulhat hazánk lakossága.

A népességcsökkenés a világ legnépesebb országait is érinti: Kína lakosságszáma éveken belül elérheti a csúcspontját, 1,4 milliárd fővel, de utána gyors visszaesés következhet, és 2100-ra már csak 732 millió kínai élhet majd az országban az előrejelzés szerint. Hogy mennyire globális jelenségről van szó, azt jelzi, hogy a 195 ország közül 183-ban a 2,1-es szint alá mehet a fertilitási ráta az évszázad végére.

photo_camera A színek jelölik, hogy az egyes országokban mikor csökkent vagy fog csökkenni a termékenységi ráta a 2,1-es érték alá

A kutatók előrejelzése szerint a század végéig még nagyot fog nőni Afrika népessége, de az országok döntő többségében ott is csökken közben a termékenységi ráta, és 2100 után mindössze négy ország lesz, ahol ez a 2,1-es érték fölött marad: Szomália, Dél-Szudán, Zimbabwe és Csád. Az évszázad végére így is Nigéria lehet a bolygó második legnépesebb országa India után, 791 millió lakossal.

Azt egyelőre megjósolni se lehet, hogy ezek a folyamatok minden társadalmi változásokhoz vezetnek majd. De abban minden kutató egyetért, hogy óriásiakhoz: míg 2017-ben 141 millió 80 évesnél idősebb ember élt a bolygón, ez a szám a jelenlegi előrejelzések szerint 866 millió lehet 2100-ra. A jóval idősebb társadalmak pedig egy rakás gazdasági, egészségügyi és szociális kérdést felvetnek, melyekre még nem látni a választ.

A BBC-nek nyilatkozó kutató, Christopher Murray szerint mivel a népességcsökkenés minden országot érint majd, idővel a migráció sem lesz megoldás a társadalmak problémáira: eljöhet az az idő, amikor sem a nyitott határok, sem a migránsokért való versenyzés nem lehet elég, hogy pótolni lehessen a kieső fiatal munkaerőt.

Vannak országok, ahol a dolgozó nőknek kínált extra szolgáltatásokkal és juttatásokkal próbálják növelni a gyerekvállalási kedvet, de egyelőre nem látni, hogy ezek mennyire hatékonyak: Svédországban például sikerült 1,7-ről 1,9-re felvinni a rátát, de más országokban, például Szingapúrban, ahol próbálkoztak hasonló programokkal, nem jártak sikerrel.

Egy másik kutató, Stein Emil Vollset arra figyelmeztetett, hogy a kialakuló helyzetre semmiképp nem lehet a megoldás, hogy elkezdik korlátozni a nők oktatáshoz, munkához és fogamzásgátláshoz való hozzáférését.

A kutatás egy ponton külön is említi Magyarországot, Japánnal, Szlovákiával, illetve a balti államokkal egyetemben, mint azokat a társadalmakat, ahol a migrációra nem tekintenek olyan kompenzációs stratégiaként, ami ellensúlyozni tudná a visszaeső születésszámot. Mint a kutatásban írják, ezekben az országokban egyelőre az az igény, hogy fenntartsanak egy nyelvileg és kulturálisan homogén társadalmat, felülmúlta a csökkenő népesség jelentette gazdasági és geopolitikai kockázatokat. De ha a gyerekvállalást ösztönző politikai lépések nem lesznek elég hatékonyak, akkor a kutatók arra számítanak, hogy a döntéseket idővel ezekben az országokban is felül fogják vizsgálni.