A neten terjedő álhírekkel szemben tényleg állja az állam az első két PCR-teszt költségét júliusban

Egészségügy
2020 július 15., 10:56

Facebookos megosztásokban felmerült, hogy a most bevezetett beutazási korlátozások miatt elvégzendő két első vírusteszt költségét a kezdeti bejelentésekkel szemben állítólag mégsem állja a költségvetés.

Ezt az esetbeszámolót például olvasóink is elküldték nekünk:

(Háttér: Ha egy magyar állampolgár sárga minősítésű országból érkezik haza, két hét kötelező otthoni karantént vár rá. Aminek lerövidítheti az idejét, ha csináltat 2 PCR-tesztet, mivel már az első negatív után elhagyhatja az otthonát. Ezeknek a költségét augusztus 1-ig a magyar állam állja, utána az érintett.)

Az ügyben ügyfélként megkérdeztem a Fővárosi Kormányhivatal több kerületi népegészségügyi osztályát, úgyis utazásra készülök a napokban. A válaszuk egységes volt: a teszteket - amiket a háziorvosunkon keresztül igényelhetünk hazaérkezés után, illetve magánlaborban is levetethetünk - az eredeti bejelentésnek megfelelően az állam fizeti augusztusig.

Némi kutakodással rájöttem arra is, hogy mi lehet az álhír forrása. Egy sima, szokásos, felületes odafigyelésből eredő félreértés. A fenti posztban az szerepel, hogy:

"Tegnapig ők is így tudták, válaszolta (mármint a kormányhivatal népegészségügyi osztályának a munkatársa, a szerk), azonban a ma reggeli hivatalos központilag kapott körlevélben már az áll, hogy ha a hazautazó kérvényezi a karantén feloldásához szüksége PCR tesztet, akkor annak a költségei a kérvényezőt terhelik."

A Névtelen Munkatárs ebben az esetben igazat mondott, csak a posztoló félreértette. Az "annak" nem a tesztre, hanem a kérvényre vonatkozik. Ilyen esetben ugyanis a KÉRVÉNYEZÉS költségei - és nem a TESZT költségeit! - tényleg az érintettet terhelik. A kérvényezés ugyanis 3000 forint illeték átutalásával jár, amint ez a vonatkozó információs oldalon is elolvasható.