Horvátországban és Szlovéniában újra nőtt az új fertőzöttek száma

Több 444 videó?
Szeretném

Kedden az előző naphoz képest közel a kétszeresével nőtt Horvátországban és Szlovéniában a napi új koronavírussal fertőzöttek száma – derült ki a válságstábok sajtótájékoztatóján.

Horvátország

Horvátországban a testület jelentése szerint kedden 92-vel nőtt az új fertőzöttek száma a hétfői 52-höz képest, elérve a 3953-at, és nem történt haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 120 maradt.

Pénteken még rekordszámú, 140 diagnosztizált fertőzöttet regisztráltak az országban, az elmúlt három napban azonban mérséklődött az új esetek száma. A betegek közül 132-en vannak kórházban, közülük öten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1204.

A válságstáb további szigorításokat jelentett be: kötelezővé tette a szájmaszk viselését a hivatalokban, a postán, a pénzintézetekben és a szolgáltatásokat nyújtó üzletekben, mint a fodrász- és a szépségszalonok. Egy korábbi rendelet szerint hétfőtől a közösségi közlekedési eszközökön, az egészségügyi intézetekben, a boltokban és bevásárlóközpontokban kötelező a védőfelszerelés viselése.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója azt mondta, bár kedden nőtt az új esetek száma, nincsenek új járványgócok az országban, a már ismert helyeken diagnosztizáltak új fertőzötteket. A vírus családi összejöveteleken, esküvőkön, keresztelőkön és érettségi banketteken terjedt.

Szlovénia

A szomszédos Szlovéniában a hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 19-cel 1878-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Hétfőn ez a szám 10 volt. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 111 maradt. A diagnosztizált betegek közül csak 16-an vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon.

Jelko Kacin kormányszóvivő a Twitteren közölte: újra nőtt az új fertőzöttek száma az országban, és a nap folyamán további eredményeket várnak lehetséges új esetekről, ezután értekezik az országos közegészségügyi intézet, hogy megvitassa a járványhelyzetet az országban. Azt írta, aggódik amiatt, hogy a vírus ismét „betört” a szeretetotthonokba, ahol összesen 24 új fertőzöttet regisztráltak.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, plusz megnyitotta a határait több EU-s tagország állampolgárai előtt. A magyar állampolgárok mindkét országba korlátozások nélkül utazhatnak. (MTI)