Karácsony Gergely és Orbán Viktor a legkedveltebb politikusok Magyarországon

POLITIKA
2020 július 15., 05:28

Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc a két legismertebb politikus Magyarországon, a két legkedveltebb pedig Orbán Viktor és Karácsony Gergely - derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet az elemzőcég a Népszava megbízásából készített.

A júniusban készült felmérés eredményei azt mutatják, az ellenzéki szavazók új arcokra vágynak a politikában, és főként az ellenzéki vezetésű települések polgármestereit tartják alkalmasnak a kormánykritikus oldal új vezetőinek. Az összes megkérdezett 46 százaléka szerint van is arra esély, hogy az önkormányzatokból érkezzenek új, országos politikusok, harmaduk viszont úgy gondolja, ez nem reális.

Tízből legalább nyolc ellenzéki szavazó gondolja úgy, hogy az ellenzéki polgármesterek többsége jól vezeti a települését, ezt a Fidesz-KDNP-szimpatizánsok csaknem harmada is így látja.

A pártpreferenciát tekintve továbbra is vezet a Fidesz-KDNP: a biztos szavazó pártválasztók 51 százaléka voksolna a kormánypártokra, 14 százalékuk a DK-t, 11 százalékuk az MSZP-P-t, 9 százalékuk a Momentumot, 7 százalékuk a Jobbikot, 2-2 százalékuk pedig az LMP-t, a Kétfarkú Kutyapártot, valamint a Mi Hazánk Mozgalmat választaná.

A közvélemény-kutatás szerint az ellenzéki szavazók egyértelműen a közös indulást preferálják: a DK-sok 96, az MSZP-Párbeszéd hívei 89, a jobbikosok 88, a momentumosok 82 százaléka szerint közös listával és kormányfő-jelölttel nagyobb esély lenne legyőzni a kormánypártokat. A Fidesz-KDNP szavazói nagyon máshogy látják, közülük csak minden harmadik válaszadó felelte azt, hogy az ellenzéki összefogás eredményesebb lehet, mintha külön indulnának a pártok. A kormánypártiak közül ugyanakkor 15 százalék azt felelte, hogy hajlandó lenne egy ilyen formációra szavazni.

Az ellenzéki szavazók jelentős része abban is egyetértett, hogy a nagy pártoknak benne kell lennie az ellenzéki összefogásban, viszont kissé meglepő módon a legtöbben a Munkáspártot is bevennék az összefogásba.

A megkérdezettek 72 százaléka azt állította, hogy biztosan elmenne szavazni egy most vasárnapi választáson, 11 százalék pedig igen valószínűre mondta a részvételét.
A legaktívabbak a Momentum szimpatizánsai, 82 százalékuk biztosan, 11 százalékuk pedig nagy valószínűséggel menne voksolni. Szintén magas a biztos választók aránya a Demokratikus Koalíció táborán belül. A kormánypártok hívei közül tízből nyolcan, az MSZP-Párbeszéd szavazóinak pedig háromnegyede biztos a részvételben.

A szavazási hajlandóság a 45-59 év közöttiek, valamint a 60 felettiek között a legnagyobb, egyaránt 78 százalék,

a harminc alattiaknak azonban csak alig több mint a felét mozgatná meg egy most esedékes választás.