Mától a pultból kínált baromfi-, juh- és kecskehúson is fel kell tüntetni a származási országot

élelmiszer
2020 július 15., 04:40

Szerdától a pultból kínált baromfi-, juh- és kecskehús esetében is fel kell tüntetni a származási országot, a csomagolatlan formában árusított zöldségeknél és gyümölcsöknél pedig zászlóval kell jelölni a magyar terményeket - erről Nagy István egy budaörsi áruházban tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

Az agrárminiszter emlékeztetett, hogy a nem előrecsomagolt, friss vagy hűtött sertéshús értékesítésekor már január 15-e óta fel kell tüntetni az állat származási helyét és, ha eltérő, a vágási helyét is.

Július 15-étől újabb termékköröknél teszik kötelezővé a származási információk jelölését, a húsok esetében a juh-, a kecske- és a baromfitermékeknél is szerepeltetni kell a származási helyet.
A nem előrecsomagolt, Magyarországon termesztett zöldség és gyümölcs esetében pedig nem elég a származási országot szövegesen feltüntetni, de július 15-től az országzászlót is meg kell jeleníteni. A szabályozás a termelői piacokat nem érinti - tette hozzá.

Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Tanács (BTT) mezőgazdasági titkára reményét fejezte ki, hogy a folyamat nem áll meg, és a szabályozás kiterjeszthető lesz további termékekre, így például a tojásra is.

(MTI)