A baloldal nyerte a macedón parlamenti választásokat

2020 július 16., csütörtök 4:48
Fotó: ROBERT ATANASOVSKI/AFP

Szoros versenyben a kormányzó szociáldemokrata szövetség nyerte a macedóniai parlamenti választásokat, írja az MTI.

95 százalékos összesítés alapján a Zoran Zaev korábbi miniszterelnök vezette baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) a szavazatok 35,85 százalékát kapta. Másfél százalékkal előzték meg a voksok 34,49 százalékát megszerző jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártját (VMRO-DPMNE).

A legnagyobb albán etnikai párt, a Demokratikus Szövetség az Integrációért végzett a harmadik helyen, 12 százaléknyi szavazattal, megelőzve a 8,8 százalékos eredményt elérő kisebb vetélytársát, az Albánok Szövetségét.

Az előrejelzések szerint egyik nagy párt sem tud önállóan kormányt alakítani a szkopjei parlamentben, így az albán etnikai pártokon múlhat majd, hogy ki vezeti az országot következő négy évben.

Zoran Zaev győzelmi beszédében gyors reformokat ígért az ország európai uniós csatlakozási esélyeinek javítására, és ígéretet tett a megrendült gazdaság megerősítésére.

A 2017-ben hivatalba lépett Zaev legfontosabb politikai ígérete az euroatlanti integráció felgyorsítása volt, ennek érdekében változtatták meg az ország nevét is hivatalosan Észak-Macedóniára. Észak-Macedónia 2020. március 27-én a NATO tagja lett, de az Európai Unió 2019 októberi csúcstalálkozóján elhalasztotta a csatlakozási tárgyalások megkezdését, ami belpolitikai válsághoz vezetett az országban. A megoldás érdekében Zaev előre hozott választásokat javasolt, és januárban lemondott, azóta Oliver Szpaszovszki ügyvezető, szakértői kormánya volt hivatalban. (MTI)