Az orosz titkosszolgálatok próbálják ellopni a koronavírus-vakcinák kutatási eredményeit

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Orosz hackerek támadják azokat a szervezeteket, amelyek a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésén dolgoznak - állítják nyugati titkosszolgálatok és kormányok.

A brit kiberbiztonsági központ szerint a hackerek egy APT29 nevű csoport tagjai, akik Dukes és Cozy Bear néven is ismertek, és „szinte biztosan”, 

95 százalékos valószínűséggel állítható, hogy az orosz titkosszolgálatok állnak mögöttük.

A brit szolgálat nem fejtette ki, hogy pontosan milyen szervezetekről van szó vagy hogy sikerült-e ellopni adatokat, de hangsúlyozta, hogy a kutatások eredményességét nem veszélyezteti a támadás. 

„Elfogadhatatlan, hogy az orosz titkosszolgálatok azokat támadják, akik a világjárvány megfékezésén dolgoznak.

Míg egyesek saját önös érdekeiket hajszolják felelőtlenül, az Egyesült Királyság és szövetségesei folytatják a nehéz munkát a vakcina megtalálása és az egész világ egészsége érdekében” - nyilatkozta Dominic Raab brit külügyminiszter.

A kanadai, a brit és az amerikai kibervédelem mellett az amerikai szolgálatokat összefogó NSA jegyzi azt a figyelmeztetést, amely szerint a hackerek a szoftverek hibáit használják ki, adathalász emaileket küldenek, illetve a WellMess és  WellMail nevű vírusok segítségével töltöttek fel fájlokat a fertőzött gépekről. A nyugati szolgálatok a dokumentumban tanácsokat is adnak, hogyan lehet védekezni ezek ellen a technikák ellen.

A jelentés szerint 2020 során az APT29 a vakcinák kifejlesztésén dolgozó szervezeteket támadott Kanadában, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, nagy valószínűség szerint azért, hogy ellopja a koronavírus elleni védőoltások fejlesztésével és tesztelésével kapcsolatos szellemi tulajdont. (BBC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér