Az orosz titkosszolgálatok próbálják ellopni a koronavírus-vakcinák kutatási eredményeit

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Orosz hackerek támadják azokat a szervezeteket, amelyek a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésén dolgoznak - állítják nyugati titkosszolgálatok és kormányok.

A brit kiberbiztonsági központ szerint a hackerek egy APT29 nevű csoport tagjai, akik Dukes és Cozy Bear néven is ismertek, és „szinte biztosan”, 

95 százalékos valószínűséggel állítható, hogy az orosz titkosszolgálatok állnak mögöttük.

A brit szolgálat nem fejtette ki, hogy pontosan milyen szervezetekről van szó vagy hogy sikerült-e ellopni adatokat, de hangsúlyozta, hogy a kutatások eredményességét nem veszélyezteti a támadás. 

„Elfogadhatatlan, hogy az orosz titkosszolgálatok azokat támadják, akik a világjárvány megfékezésén dolgoznak.

Míg egyesek saját önös érdekeiket hajszolják felelőtlenül, az Egyesült Királyság és szövetségesei folytatják a nehéz munkát a vakcina megtalálása és az egész világ egészsége érdekében” - nyilatkozta Dominic Raab brit külügyminiszter.

A kanadai, a brit és az amerikai kibervédelem mellett az amerikai szolgálatokat összefogó NSA jegyzi azt a figyelmeztetést, amely szerint a hackerek a szoftverek hibáit használják ki, adathalász emaileket küldenek, illetve a WellMess és  WellMail nevű vírusok segítségével töltöttek fel fájlokat a fertőzött gépekről. A nyugati szolgálatok a dokumentumban tanácsokat is adnak, hogyan lehet védekezni ezek ellen a technikák ellen.

A jelentés szerint 2020 során az APT29 a vakcinák kifejlesztésén dolgozó szervezeteket támadott Kanadában, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, nagy valószínűség szerint azért, hogy ellopja a koronavírus elleni védőoltások fejlesztésével és tesztelésével kapcsolatos szellemi tulajdont. (BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót