Koronavírus-számok Magyarországon 7/27/2022
Elhunytak + 54 Σ 46 790
Kórházban + 479 Σ 1 345
Fertőzöttek + 14 402 Σ 1 965 481
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 413 420
A legújabb trendek

Az orosz titkosszolgálatok próbálják ellopni a koronavírus-vakcinák kutatási eredményeit

2020 július 16., csütörtök 12:17

Orosz hackerek támadják azokat a szervezeteket, amelyek a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésén dolgoznak - állítják nyugati titkosszolgálatok és kormányok.

A brit kiberbiztonsági központ szerint a hackerek egy APT29 nevű csoport tagjai, akik Dukes és Cozy Bear néven is ismertek, és „szinte biztosan”,

95 százalékos valószínűséggel állítható, hogy az orosz titkosszolgálatok állnak mögöttük.

A brit szolgálat nem fejtette ki, hogy pontosan milyen szervezetekről van szó vagy hogy sikerült-e ellopni adatokat, de hangsúlyozta, hogy a kutatások eredményességét nem veszélyezteti a támadás.

„Elfogadhatatlan, hogy az orosz titkosszolgálatok azokat támadják, akik a világjárvány megfékezésén dolgoznak.

Míg egyesek saját önös érdekeiket hajszolják felelőtlenül, az Egyesült Királyság és szövetségesei folytatják a nehéz munkát a vakcina megtalálása és az egész világ egészsége érdekében” - nyilatkozta Dominic Raab brit külügyminiszter.

A kanadai, a brit és az amerikai kibervédelem mellett az amerikai szolgálatokat összefogó NSA jegyzi azt a figyelmeztetést, amely szerint a hackerek a szoftverek hibáit használják ki, adathalász emaileket küldenek, illetve a WellMess és WellMail nevű vírusok segítségével töltöttek fel fájlokat a fertőzött gépekről. A nyugati szolgálatok a dokumentumban tanácsokat is adnak, hogyan lehet védekezni ezek ellen a technikák ellen.

A jelentés szerint 2020 során az APT29 a vakcinák kifejlesztésén dolgozó szervezeteket támadott Kanadában, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, nagy valószínűség szerint azért, hogy ellopja a koronavírus elleni védőoltások fejlesztésével és tesztelésével kapcsolatos szellemi tulajdont. (BBC)