Elmaradnak az augusztus 20-i ünnepségek

belföld
2020 július 16., 08:23

A kormány úgy döntött, nem tartja meg az augusztus 20-i ünnepségeket, jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón. Augusztusban és szeptemberben biztosan nem lehetne megtartani ezeket, így a Szent István napi rendezvények idén valószínűleg elmaradnak.

Arról, hogy augusztus 15-e után lehet-e már 500 főnél nagyobb zenés rendezvényeket tartani, feltehetően a július végi kormányülésen fognak dönteni, az akkori adatokat figyelembe véve, tette hozzá Gulyás, aki elmondta azt is, hogy más országok, például Németország példán keresztül vizsgálják annak lehetőségét is, hogy hogyan lehetne segítséget nyújtani a zeneiparnak.

A napokban több zenész kifakadt, amiért szabadtéri koncerteket nem lehet tartani, míg meccsekre lehet menni, Gulyás erről azt mondta: fontos különbséget jelent az alkoholfogyasztás, ami miatt a távolságtartás még annyira sem garantált egy zenés rendezvényen, mint egy futballmeccsen. (Egy későbbi kérdésre válaszolva Gulyás ezt azzal magyarázta, hogy a stadionokban nem lehet alkoholt árusítani, illetve fogyasztani, de ez nem nagyon fedi a valóságot: a magyar stadionok többségében lehet sört kapni.)

Egyelőre nem tudni még azt sem, hogy lehet-e egyetemi gólyatáborokat tartani, ha ott 500 főnél többen lennének jelen, erről is csak július végén várható döntés.

Gulyás beszélt arról is, hogy hétről hétre tekintik majd át, hogy indokoltak-e a külföldi országokkal kapcsolatos korlátozások, és ha bárhol rosszabbodik a helyzet, akkor változtatni fognak a besorolásán. Szerdán arról is döntöttek, hogy módosítják a kormányrendeletet, ezentúl egy országon belül is meg lehet állapítani eltérő besorolású területeket, például ha egy ország különféle régiói között nagyon eltérő a járványhelyzet.

Azok az iskolák, melyek most szembesültek azzal, hogy úgy kapnak szeptembertől iskolaőrt, hogy azt nem is igényeltek, felvehetik a kapcsolatot a Belügyminisztériummal, ahol megindokolhatják, hogy miért nincs erre szükségük, és a minisztérium majd dönt erről a kérdésről, derült még ki a tájékoztatón. A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a kormány jelenleg hagyományos, rendes iskolakezdéssel számol.