Merkely: Zárt térben maszkot kellene viselni

Több 444 videó?
Szeretném

Vissza kellene térni a zárt térben való maszkhasználatra - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádióban.

Merkely elmondta, a légúti fertőzésekre - mint amilyet a koronavírus is okoz - jellemző a szezonalitás, így sok előnye van annak, ha a nyarat a szabadban töltik az emberek. 

Ugyanakkor a zárt, légkondicionált helyiségekben, ahol sok ember tartózkodik együtt, a vírus fertőzőképes marad. Ezért kellene visszatérni a maszk használatára például az irodákban.

Ősszel ez a helyzet megváltozik: arra számít, hogy november környékén ismét megemelkednek az esetszámok. Nem véletlen, hogy mindenhol a világon arra törekednek, hogy a vakcina ekkorra elkészüljön - mondta.

„Egy éven belül egy országot kétszer bezárni nem lehetséges, ezért másfajta stratégiára lesz szükség. Ennek része lehet a szigorú maszkhasználat és a zárt térben egyszerre tartózkodók számának korlátozása” - mondta a rektor. Azt tervezik, hogy október környékén, amikor az esetszámok megint emelkedni kezdenek, újra elvégzik az országosan reprezentatív koronavírusteszt-sorozatot. Kitért arra is, mind Magyarországon, mind külföldön folyamatosan csökken a koronavírushoz köthető halálozás, ebből arra lehet következtetni, hogy a vírus veszített agresszivitásából. (MTI)