Ömlik a metán a járvány miatt bezárt olajkutakból

környezetvédelem
2020 július 16., 16:15

Amikor az MDC Energy nevű texasi olajkitermelő cég nyolc hónapja csődöt jelentett, az egyik kútjánál egy tartályból éppen nagyban szökött a metán. A helyzet a múlt héten is változatlan volt. Nem csoda. Míg az elhagyott kutak rendbetétele bő 40 millió dollárba kerülne, a becsődölt cég adósságai 180 millió dollárral haladják meg a vagyonát. Tartozásból pedig nem lehet finanszírozni a metánszivárgás lezárását, így onnan most is bőszen szökik a légkörbe a szén-dioxidnál nyolcvanszor inkább üvegházhatású gáz, tovább melegítve a bolygót.

Közben persze akadt, amire jutott pénz. A New York Times riportja szerint a cég vezérigazgatója a csőd bejelentése előtti hónapokban 8,5 millió dollárt számlázott tanácsadásért.

photo_camera Fotó: SCOTT OLSON/AFP

A történet nem egyedi. A Times beszámolója szerint miközben a világjárvány okozta keresletkiesés miatt évek óta nem látott tempóban csődölnek be az amerikai olaj- és gázipari cégek, dollármilliók vándorolnak a becsődölt társaságok vezetőihez. Észak-Dakotában az egyik nagy palagázkitermelő, a Whiting Petroleum hat nappal a csődvédelem előtt 15 millió dolláros jutalmat szavazott meg a cégvezetőknek. A palagázkitermelés egyik úttörője, a Chesapeake Energy júniusban jelentett csődöt, hetekkel azután, hogy 25 millió dollár jutalmat fizetett ki a vezetőinek.

Talán még náluk is elképesztőbbet húzott a Diamond Offshor Drilling, amely mielőtt csődvédelmet kért volna, 9,7 millió dollár adó-visszatérítést kért a járványügyi gazdaságélénkítő csomagból, amit aztán a csődgondnok jóváhagyásával "ösztönzőként" a vezetőinek fizetett ki készpénzben.

Bár valóban nehezen érthető, hogy miért jutalmazzák a cégek az azokat csődbe vivő vezetőiket, akad ennél nagyobb probléma is - amit amúgy pénzzel el lehetne hárítani. Pénzzel, amit az előírások szerint erre kellett volna tartalékolni, és nem a kudarcot vallott vezetők jutalmazására költeni.

Ez a probléma a metánszivárgás, amiről már volt szó a cikk elején.

A Rystad Energy iparági elemzőcég szerint ugyanis a csődhullám csak most indulhat be igazán. Becslésük szerint 2021 végéig vagy 250 olajcég mehet csődbe, több, mint az elmúlt öt évben összesen. Visszapattanásra sincs túl sok remény, elemzésük alapján a megújulók árának folyamatos csökkenése, az energiahatékonyság és a klímatudatosság növekedése együtt hosszú távon is csökkenti az olaj és gáz iránti keresletet. Ennek nyomán pedig az elmúlt évtized palagázforradalma alatt fúrt több ezer kút java része gazdátlanodhat el.

photo_camera Fáklyázás, azaz az eladhatatlan földgáz elégetése. Fotó: DAVID MCNEW/AFP

Márpedig ezekből a kutakból még akkor is elképesztő mennyiségű metán szivárgott, amikor nem voltak elgazdátlanodva. Az iparág válsága közepette ezeket a szivárgásokat még nehezebb lesz elhárítani. Nem mintha most könnyű lenne, az amerikai kormány becslései szerint országszerte már most hárommillió elhagyott földgáz- és olajkút van, melyekből kétmillió betömetlen. Ezekből évi másfél millió autó kibocsátásának megfelelő metán szabadul fel a becslések szerint. Az ilyen kutak karbantartás hiányában sokkal szennyezőbbek az aktívan termelőknél. 2020 március-áprilisában Az Európai Űrkutatási Ügynökség kutatója, Claus Zehner előzetes adatai szerint jelentősen nőtt is a metánkibocsátás az előző év azonos időszakához képest, amit szerinte részben ugyanez magyaráz.

Részben pedig az, hogy a csökkenő árak még a talpon maradt cégeket is arra ösztönzik, hogy inkább elégessék, vagy kieresszék a kitermelt gázt.

Mindeközben Trump és kormánya éppen azzal próbálja enyhíteni az olajtermelők gondjait, hogy enyhít a környezetvédelmi szabályozáson. A termelőknek eddig olyan technológiák telepítését is előírták, amelyek a metánszivárgás korai észleléséhez és elhárításához kellettek, ám ezt a kötelezettséget a most véglegesített tervek szerint eltörölnék. Ez még a saját - a világjárvány előtt készült - számításaik szerint is 335000 tonnával növelné a metánkibocsátást 2025-ig.